Zo maak je gekleurde hummus

Zo maak je gekleurde hummus

Een romige hummus maak je met kikkererwten, citroensap, tahin, zout en olijfolie. Voeg een paar extra ingrediënten toe in je blender of keukenmachine en creëer een regenboog op je bord.

Hummus is geweldig als broodbeleg en heerlijk als bijgerecht bij een gezonde lunch. Maar wist je dat je ook heel makkelijk gekleurde hummus kan maken?

Gezondheidsvoordelen van hummus

Hummus komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten. De pasta bestaat uit kikkererwten, sesampasta, knoflook en olijfolie. Aan sommige hummus-varianten worden ook kruiden toegevoegd. Vaak wordt gezegd dat hummus gezond is, vanwege de kikkererwten die gezonde eiwitten, vezels en mineralen bevatten. Wij zetten de gezondheidsvoordelen nog even voor je op een rijtje.

  1. Voedzame ingrediënten: Hummus wordt hoofdzakelijk gemaakt van kikkererwten (kikkererwtenpuree), tahin (sesamzaadpasta), olijfolie, knoflook, citroensap en kruiden. Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen zoals ijzer en foliumzuur, wat bijdraagt aan een gebalanceerd dieet.
  2. Gezonde vetten: Tahin en olijfolie, twee belangrijke ingrediënten in hummus, bevatten gezonde onverzadigde vetten die gunstig zijn voor het hart en het cholesterolgehalte kunnen helpen verlagen.
  3. Vezelrijk: Kikkererwten zijn een goede bron van voedingsvezels. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering, helpen het verzadigingsgevoel te verhogen en kunnen de bloedsuikerspiegel stabiliseren.
  4. Vegetarisch en veganistisch vriendelijk: Hummus is een fantastisch alternatief voor dierlijke eiwitten. Het is een geweldige bron van eiwitten voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten.
  5. Veelzijdigheid: Hummus is enorm veelzijdig. Het kan worden gebruikt als spread op brood of crackers, als dip voor groenten of chips, als bijgerecht bij maaltijden of als ingrediënt in diverse recepten, waardoor het een handige toevoeging is aan verschillende maaltijden.
  6. Bevat weinig toegevoegde suikers en bewaarmiddelen: Zelfgemaakte hummus heeft over het algemeen geen toegevoegde suikers of bewaarmiddelen, in tegenstelling tot veel andere kant-en-klare dips of sauzen.
  7. Rijk aan voedingsstoffen: Hummus bevat verschillende voedingsstoffen zoals ijzer, calcium, vitamine C en B-vitamines, die essentieel zijn voor een goede gezondheid.
hummus bowl falafel gezonde lunch vegan

Bekijk het basisrecept voor hummus.


Paars
Vervang de kikkererwten voor zwarte bonen om een paar kleur tevoorschijn te toveren. Voeg 2 knoflookteentjes toe en 3 kleine jalapeňopepertjes. Garneer met dunne plakjes jalapeňo.

Groen
Voeg 2 knoflookteentjes en 1 kopje gekookte erwten toe. Als topping kun je er fijngesneden munt overheen strooien.

Lees ook: gezond broodbeleg zo maak je hummus

Geel
Voor een gele kleur voeg je een theelepel kurkuma toe en een stronk geroosterde bloemkool.

Kikkererwten hummus gezonde lunch vegan sante
Kikkererwten

Oranje
Vervang de kikkererwten door witte bonen met een half kopje geroosterde pompoenpitten, 3 knoflookteentjes en een theelepel gerookte paprikapoeder. Strooi er een paar pompoenpitten over ter garnering.

Rood
Voeg 2 geroosterde bieten, 1 theelepel gerookte paprikapoeder en een teentje knoflook toe.

Lees ook: tips om saus dikker te maken

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Tip van de redactie

ASICS GT-2000 Sportschoenen
Asics Sportschoenen Ad
Bestel hier

Tip van de redactie

Smoovv elektrische tandenborstel en mondhygiëne set
Smoovv Tandenborstel Ad
Smoovv Tandenborstel 1ad
Bestel hier