mealprep-fouten

7 mealprepfouten waarvan je niet wist dat je ze maakte

Ben jij al aan het mealpreppen geslagen? Mealpreppen kan een ideale manier zijn om gezond en gevarieerd te blijven eten ongeacht de drukte van het dagelijks leven. Maar dan moet je het natuurlijk wel goed doen… Dit zijn 7 mealprepfouten waarvan je niet wist dat je ze maakte én natuurlijk hoe je het dan wél moet doen.

1. Te veel tegelijk maken

Sommigen vinden het heerlijk om de hele zondagmiddag te reserveren voor het doen van hun mealprep voor de komende week, maar deze strategie kan nog weleens verkeerd uitpakken als je je overweldigd voelt door alle tijd die je in de keuken moet doorbrengen. Ook kan je plan in het water vallen als er ineens een andere afspraak tussendoor komt. Daarom werkt het beter om met een flexibel systeem te werken en meerdere onderdelen van je maaltijden tegelijk te maken. Maak bijvoorbeeld wokgroenten, rijst en kip uit de oven (ieder in een andere pan), waar je gedurende de week dan weer nieuwe ingrediënten aan kan toevoegen. Zo hou je de preptijd relatief kort, maar zit je niet vast aan een bepaald prepmoment.

Lees ook: ‘5 manieren om mealpreppen een vorm van self-care te maken

2. Je verse ingrediënten niet gelijk gebruiken

Het is natuurlijk heel fijn en veel lekkerder om verse ingrediënten voor je maaltijden te gebruiken, maar wel heel belangrijk dat je voedselverspilling voorkomt. Zorg daarom dat je je mealprepschema zo inricht dat je als eerste je verse ingrediënten gebruikt, zodat je niet halverwege de week je verse groenten en je verse (en dure) vlees moet weggooien omdat het niet meer goed is. Maak een lijstje met alle ingrediënten die je hebt gehaald en markeer de verse, dan kan je er zo voor zorgen dat je niet vergeet om ze te gebruiken.

3. Maaltijden maken die je niet goed kunt bewaren

Niet alle maaltijden zijn ideaal voor het mealpreppen. Gefrituurde of gepaneerde vis kan heerlijk knapperig zijn als ze net zijn gebakken, maar worden enorm zompig als je ze te lang laat liggen. Aangezien je leftovers of langer houdbaar voedsel gebruikt voor het mealpreppen is het belangrijk om foods te gebruiken die je langer kan bewaren, zoals graanproducten (quinoa, rijst of pasta) en verschillende bronnen van eiwitten, zoals kip, zalm of peulvruchten. Je kan met dit soort ingrediënten eindeloos combineren én je kan er langer mee doen: win-win, dus!

4. Maaltijden maken die niet gebalanceerd zijn

Mealpreppen doe je niet alleen om te zorgen dat je bepaalde calorieën binnenkrijgt, ook is het belangrijk om een goede gebalanceerde maaltijd te eten. Anders blijf je dalijk nog met je hongerige of chagrijnige gevoel zitten en heb je weinig energie. Ook zorgt een gebalanceerde maaltijd ervoor dat je langer vol zit, waardoor je minder snel gaat snacken. Zorg daarom dat je maaltijdelementen als puzzelstukjes met elkaar verbindt: kies groenten, magere eiwitten, vetten (het liefst plantaardig, zoals noten of avocado) en graansoorten en maak er eindeloze combinatie mee.

5. Niet genoeg klaarmaken

Zeker als je nog niet vaak aan mealpreppen hebt gedaan kan het behoorlijk lastig zijn om in te schatten hoe veel je precies moet maken. Heb je te weinig gemaakt? Voeg dan wat extra diepvriesgroenten aan je maaltijd toe; ze vereisen geen extra voorbereiden, behalve opwarmen, en voegen toch wat extra voedingsstoffen toe. Heb je te veel gemaakt? Gebruik je restjes dan als lunch of snack voor de dag erna, zodat je geen voedsel hoeft te verspillen.

6. Je snacks vergeten te preppen

Bij het mealpreppen is het niet alleen belangrijk om je grote maaltijden voor te bereiden, ook je snacks vallen onder je mealprepschema. Als je die niet voorbereidt, kan het voorkomen dat je te veel gaat snacken of juist te weinig eet op een dag. Een goede snack helpt je hongergevoel tussen maaltijden in te beperken én geeft je de voedingsstoffen die je nodig hebt. Begin daarom met een basis van fruit of groenten en voeg een gezonde vetbron (zoals avocado) of een eiwitoptie (zoals een gekookt eitje) toe. Door deze macro’s met elkaar te combineren blijft je bloedsuikerspiegel op peil en heb je minder snel trek tussendoor.

7. Je mealpreps baseren op die van anderen

Een van de grootste fouten die je kan maken is om je mealprep te baseren op die van iemand anders. Mealpreppen is namelijk niet een one-size-fits-all methode, je moet erachter komen hoe hij voor jou het beste werkt! Er zijn namelijk veel verschillende mogelijkheden: de een vindt het fijn volledige recepten te preppen, de ander vindt het prettiger om maaltijdonderdelen voor te bereiden om te kunnen mixen & matchen. Er is ook geen betere methode, je moet er echt achter zien te komen wat voor jou (en je gezin) het prettigst werkt. Dan hou je het immers ook langer vol!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen