manieren-mealpreppen-self-care

5 manieren om mealpreppen een vorm van self-care te maken

Jij bent aan het mealpreppen om te zorgen dat je gezond en consistent blijft eten – goed bezig! Maar ja, soms kan het mealpreppen best wat stress opleveren, zeker als je een drukke week achter de boeg hebt. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je om het mealpreppen een vorm van self-care te maken in plaats van het als een last ervaren. Trust us, je wordt er met deze tips helemaal zen van!

Lees ook: ‘3 valkuilen bij meal prepping


1. Stop met tellen

Als je een eetschema volgt waarbij je macro’s of calorieën telt, kan het zijn dat je de behoefte hebt om al het voedsel wat je prept te tracken. Hierdoor kan het mealpreppen je veel tijd kosten en stressvol worden. In plaats van alles te wegen en zorgen dat je je macro’s behaalt, kan je beter voorraden van eiwitten (zoals kip, zalm of tofu), groenten en zetmeel (zoals quinoa, zoete aardappel of bonen) preppen. Hierdoor is de kans groot dat je een maaltijd samenstelt die gebalanceerd is als het aankomt op macro’s, zonder dat je in de cijfers hoeft te duiken. Hierdoor kan je ontspannen en creatief worden met je voedsel. Gebruik bijvoorbeeld verschillende toppings, kruiden en specerijen om met smaak te spelen.

2. Hou recepten simpel

Als het je vooral tijd kost om je maaltijden voor te bereiden, is er een makkelijke oplossing: hou je maaltijden simpel. Mealpreppen zou namelijk geen tijdrovende taak moeten zijn. Sterker nog: het moet er juist voor zorgen dat het je tijd bespaart. Neem daarom kleine, simpele stappen die je tijd zullen besparen, zoals voorgesneden/bevroren groenten of voorgemarineerde tofu gebruiken. Zo kan je in een handomdraai toch je maaltijden voorbereiden. Je hoeft geen masterchef te zijn om te kunnen mealpreppen!

3. Wees flexibel

Hou je vooral niet te veel vast aan wat je hebt gemaakt wanneer je gaat mealpreppen.  Omdat je het hebt gemaakt, betekent dat nog niet dat je het móet opeten. Als je trek hebt in iets anders, maak dan gewoon iets anders. Ja, ook als dat soms wat minder gezond is. Het zou natuurlijk wel het mooist zijn om de groenten die je al had geprept te gebruiken om je maaltijd wat gezonder te maken, dat dan weer wel…

4. Wees je bewust van stress

Als er iets in het mealprepproces is waar je stress van krijgt, luister dan naar die gevoelens. Identificeer waar de stress vandaan komt en probeer een oplossing te verzinnen om het hele proces wat minder stressvol te maken. Misschien is het wel het boodschappen doen, de druk om de beste producten te kiezen. Dan zou je online shoppen of bezorgen kunnen overwegen. Ook kan het helpen om je recepten van tevoren al te bedenken, zodat je precies weet wat je moet hebben als je eenmaal in de winkel bent. Geloof ons, het scheelt een heleboel stress als je niet on the spot hoeft te bedenken wat je gaat maken!

5. Maak het leuk!

Mealprep is praktisch, maar dat hoeft het niet alleen maar te zijn! Er zijn genoeg manieren om het mealpreppen leuk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het luisteren van een podcast of meezingen met je favoriete liedjes tijdens het koken. Maar ook samen met je partner of een vriendin koken of er een heerlijk glaasje wijn bij drinken kan het mealpreppen een stuk leuker maken. Er zijn allerlei opties, probeer ze eens uit!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen