Wat is een goede lunch om af te vallen? Hoeveel calorieën goede lunch?

3x de lekkerste lunches zonder brood

Laat jij brood liever staan tijdens de lunch, maar wil je toch iets spannends op je bord? Probeer dan deze lunchrecepten zonder brood.

Lauwwarme couscoussalade met granaatappel

Dit heb je nodig

Couscoussalade Ad

60 gr spinazie
60 gr volkoren couscous
60 ml kokend water
½ el extra virgin olijfolie
½ groene appel
75 gr granaatappelpitjes
30 gr amandelen
50 gr feta

Voor de dressing

1 tl za’tar
Grof zeezout
1 el granaatappelsap
1 el extra virgin olijfolie

Zo maak je het

Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Snijd de spinazie grof, doe hem in een kom en meng met de dressing. Doe de couscous in een andere kom, voeg het kokende water en de olijfolie toe en dek de kom af. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd het vruchtvlees in plakjes. Roer de couscous los met een vork en meng hem met de gemarineerde spinazie, de granaatappelpitjes, de appel en de amandelen. Verkruimel de feta over de salade.

Pompoengembersoep 

Dit heb je nodig (4-6 porties)

Pompoensoep Ad 1

2 biologische pompoenen
3 winterpenen (200 gr)
20 gr verse gemberwortel
olijfolie, om in te bakken
2 tl komijnpoeder
2 el olijfolie
1 l kokend water
20 gr bouillonpoeder
400 ml kokosmelk
2 el natuurazijn
zout

Zo maak je het

Snijd de pompoenen doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd het vruchtvlees in blokjes. snijd de winterpenen in plakjes. Schil de gemberwortel en snijd hem klein. Zet een soeppan op middelhoog vuur, doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de pompoen en de wortel 5-10 minuten. Voeg de gember en het komijnpoeder toe en schep alles om. Voeg vervolgens het kokende water en het bouillonpoeder toe. Draai het vuur laag en kook de soep 20 minuten. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender en roer de kokosmelk erdoorheen. Wil je de soep gelijk eten, verwarm de kokosmelk dan nog even mee. Breng de soep op smaak met de azijn en een beetje zout.

Rode-bietenwraps met cottage cheese, avocado puntpaprika en kikkererwten

Dit heb je nodig

Bietenwrap Ad 1

1 rode puntpaprika
125 gr kikkererwten (uitlekgewicht)
½ avocado
2 rodebietenwraps
3 el cottagecheese
15 g rucola

Zo maak je het

Snijd de rode puntpaprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Snijd het vruchtvlees van de avocado ook in reepjes. Beleg de rodebietenwraps met alle ingrediënten en vouw ze dicht.

Meer inspiratie? Deze recepten komen uit het boek 50x lunchen zonder brood door Jennifer en Sven van Voedzaam & Snel (Kosmos Uitgevers, 2022)

Beeld: Sven ter Heide