Koken keukenhacks tips keuken zoete aardappel vegetarisch recept

11x handige keukenhacks en tips waar je écht iets aan hebt

Krijg je stress van koken, is je aanrecht altijd een bende of ben je gewoon niet zo’n keukenprinses? Met deze culinaire trucs bespaar je tijd, frustratie en rommel.

Citruspers

Geen citruspers bij de hand? Snijd de citroen of limoen doormidden, neem de helften en maak met de bovenkant van een eetlepel rondjes in het vruchtvlees voor superveel sap.

Snijplank

Heb je een gat als handvat in je snijplank? Dat werkt perfect om fijngesneden ui of groenten door te laten vallen in een schaaltje.

Soepvet

Zonder gedoe het vet van soep verwijderen? Doe ijsblokjes in de pan. Het vet komt bovendrijven en kun je er daardoor makkelijk af scheppen.

Houten lepel

Kookt jouw pan altijd over? Leg een houten lepel dwars over de pan. Je pan zal nooit meer overstromen en je fornuis blijft schoon. De kokende belletjes barsten namelijk kapot als ze tegen het hout slaan.

Bakken

Haal rozijnen, dadels of noten eerst door een beetje bloem voor je ze aan je bananenbroodbeslag toevoegt. Zo zakken ze niet naar de bodem tijdens het bakken.

Lees ook: Hoe (on)gezond is bananenbrood eigenlijk?

Keukenkastjes

Byebye propvolle, onoverzichtelijke keukenkasten. Gebruik de binnenkant van je kastdeurtjes om keukengerei en voorraadpotjes aan te hangen. Dat kan met rekjes, haakjes of plakkende magneten. 

Aangekoekte pan

Je aangekoekte pan is weer als nieuw als je ’m schoonmaakt en scrubt met afwasmiddel en eierschalen. Pas wel op dat je over de aangekoekte laag wrijft en de antiaanbaklaag niet beschadigt. 

Overgieten

Iets terug in de fles of pot doen zonder te morsen? Knip het puntje van een koffiefilter voor een snelle wegwerptrechter.

Kruiden

Slappe bosjes koriander, peterselie of basilicum? In een glas water met daarover een strakgespannen boterhamzakje blijven ze een week fris.

Brood en koek

Stop een snee brood in je koektrommel. Je koekjes blijven zo langer vers en lekker omdat het brood vocht opneemt.

Pindakaasolie

Nooit meer stug roeren om de olie weer te laten mengen in je pindakaas, tahin of notenpasta. Bewaar de pot gewoon ondersteboven.

Tip van de redactie

KitchenAid Waterkoker
Kictenaid Waterkoker Ad 1 1
Bestel hier
San2404
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Tekst: Loes van de Mosselaar, Santé 9 2021 / Beeld: Getty Images