dode haarpunten

Zo kan je makkelijk testen hoe droog je haar is

Na een lange en warme zomer is de kans groot dat je haar wat droger is dan normaal. Voordat je van alles in je haar gaat doen om het minder droog te maken is het belangrijk dat je erachter komt hóe droog je haar precies is. En laten wij daar nu net een hele simpele test voor hebben!

Zo doe je het

Het enige wat je nodig hebt voor deze test is een kom met water. Was je haar met shampoo en spoel het goed uit om te voorkomen dat er nog productrestanten in je haar blijven hangen. Zodra je haar droog en schoon is, kan je een klein stukje haar afknippen (of, als je lang haar hebt, een puntje van je haar pakken) en het in de kom met water leggen. Laat het haar twee tot vier minuten in de kom liggen en kijk wat er met het haar gebeurt. Er zijn drie scenario’s:
1. Je haar blijft op het water liggen (licht poreus haar)
2. Je haar blijft drijven (medium poreus haar)
3. Je haar zinkt naar de bodem van de kom (sterk poreus haar)

Lees ook: ‘6 fouten die je waarschijnlijk maakt als je je haar wast

Nadat je hebt vastgesteld hoe poreus je haar precies is, kan je er ook achter komen wat je moet doen om je haar te verzorgen. We hebben per haarsoort voor je uitgewerkt wat je het beste kan doen voor je haar. Lees je mee?

Licht poreus haar

Haar dat licht poreus is heeft een sterke haarschublaag waarvan de schubben plat liggen en elkaar overlappen. Dit haartype stoot vocht af als je het nat probeert te maken, waardoor er ook een grotere kans is dat er restanten van conditioning producten achterblijven. Hierdoor kan je haar stijf en stroachtig aan gaan voelen. Kies daarom voor lichte, vloeibare producten om je haar mee te verzorgen, zoals haarmelk die niet op je haar blijft liggen en het vettig maakt.

Medium poreus haar

Heb je medium poreus haar? Dan betekent dat dat je haarschubben iets losser liggen, waardoor precies de goede hoeveelheid vocht kan worden opgenomen en er niet te veel vocht kan ontsnappen. Alhoewel medium poreus haar goed kleur en model kan vasthouden, is het wel belangrijk om het niet te veel te stylen of te verven, aangezien het daar poreuzer van kan worden. Gebruik af en toe diepe conditioning behandeling met proteïnen om de vochtgehalten van je haar op peil te houden.

Sterk poreus haar

Als je sterk poreus haar hebt, houdt dat in dat je haar snel vocht verliest. Je haarschubben zijn beschadigd en er zitten gaten tussen, waardoor je haar te veel vocht opneemt en het sneller gaat pluizen. Het is belangrijk om je haar goed gehydrateerd te houden, dus gebruik leave-in conditioners, haarolie en haarboter om de gaten tussen je haarschubben te dichten en je haar het vocht vast te laten houden wat het nodig heeft.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen