Shutterstock 1265149336

Wat is een moedervlek eigenlijk precies?

Heb jij er eentje in je gezicht of zitten je bij jou meer op je benen? Veel mensen hebben moedervlekken, maar wat is een moedervlek nu precies?

We hopen dat je zelf weet dat je bij een sterk verander(en)de moedervlek je huisarts even opzoekt. Deze keer dan ook geen lesje ‘zo herken je een verdachte moedervlek’, wél even op een rijtje wat het nu eigenlijk is: de moedervlek.

Lees ook: ‘Je hoofdhuid en haar beschermen tegen de zon

Pigment

Je moedervlek is eigenlijk weinig anders dan een hoopje pigment. Op één bepaalde plek neemt het aantal pigmentvormige cellen harder toe dan elders en dat ga je zien in de vorm van een moedervlek.

Van je moeder?

Het is maar hoe je het bekijkt. Baby’s die net geboren zijn, hebben vaak namelijk nog geen zichtbare moedervlekken. Die ontstaan pas in de jaren erna. Heb je een moedervlek op ongeveer dezelfde plek als je moeder, dan is dat waarschijnlijk toeval. Maar heeft jouw moeder (of vader!) veel moedervlekken, dan is de kans absoluut groter dat jij ze ook hebt of krijgt. Overigens is de Latijnse naam voor moedervlek naevus maternus, dat laat zich vertalen als vlek van moederskant, dus daar komt de naam vandaan. Waarom dan geen vadervlek? Omdat die je niet op de wereld zet en men vroeger wél dacht dat je moeder je de vlekken meegaf bij de geboorte.

Gemiddeld

Hebben we 25 moedervlekken verspreid over ons lichaam. Mensen met een donkere huid doorgaans minder dan mensen met een lichte huid.

Gerelateerde artikelen