Huidverzorging

Zo krijg je een mooie, gezonde huid

Een mooie, gezonde huid die krijg je niet zomaar. Daarom zetten we een aantal handige tips op een rijtje om je huid goed schoon te houden.

Een mooie, gezonde huid begint bij het schoonhouden ervan. Dagelijks je gezicht reinigen met fijne producten en af en toe een extraatje, laten je huid stralen. Santé maakt je wegwijs in alle cleansers en geeft tips & tricks.

Begin bij de basis

Een milde reiniging is de basis van elk stappenplan. Een goed gereinigde huid voorkomt bacterievorming, gaat verstopte poriën en dus onzuiverheden tegen en zorgt ervoor dat werkzame stoffen uit serums en crèmes beter intrekken en hun werk kunnen doen. Hoe je huid eruitziet, wordt voor een groot deel bepaald door of en hoe je die reinigt. Sla je het cleansen regelmatig over? Dan zal je huid sneller dof en onrustig ogen.

Te hard & te grof

Wie te hard en te grof boent, doet de huid geen plezier. Te agressief reinigen verstoort de barrièrefunctie, waardoor bacteriën juist sneller kunnen binnendringen. Ook zorgen ontvettende cleansers voor een tegenreactie: ze gaan méér vetten produceren. Door die overactieve talgproductie ontstaan er dus juist sneller onzuiverheden. Het beste is om de huid mild te reinigen met een product dat bij je huidtype past.

Lees ook: 3 tips voor een frisse huid

Olie, crème of schuim?

Je huidtype is het uitgangspunt voor het soort cleanser dat je op je badkamerplankje zet. Heb je een droge, gevoelige huid? Dan is een reinigingsmelk, -balsem of -olie fijn. Een vette, onzuivere huid kun je reinigen met een schuimende reiniger of een lotion. Maar het is ook een kwestie van voorkeur. Een vette huid kun je prima schoonmaken met een olie als je dat prettig vindt. Reinig dan wel na met een tonic of micellair water, om ophoping van vetten te voorkomen. Verf je je wimpers of wenkbrauwen? Pas dan op met reinigingsolie. Olie laat de verf sneller vervagen.

Milde aanpak

Voor ieder huidtype geldt dat een milde reiniger het beste is. Dat wil zeggen: een cleanser zonder parfum, geurstoffen en agressieve alcoholsoorten als alcohol denat. Milde stoffen die je wel graag in je reiniger ziet, zijn onder meer sheaboter, glycerine, jojoba- en amandelolie. Ook de manier waaróp je je huid reinigt en verzorgt, is van belang. Ga niet boenen of hard scrubben. En dep je huid zachtjes droog na het reinigen, in plaats van te wrijven.

Gezonde Huid 2

Tweestapsreiniging

Wil je er zeker van zijn dat je huid schoner dan schoon is, dan kun je reinigen met twee verschillende producten. Goede combinaties zijn een reinigingsbalsem gevolgd door een gelcleanser. Of reinigingsmelk en -tonic. De eerste stap verwijdert make-up, vuil en fijnstof, waarna de tweede reiniger de laatste restjes vuil weghaalt, de pH-waarde herstelt en de huid voorbereidt op een serum en crème. Draag je geen make-up? Dan is één reiniger voldoende.

Exfoliëren voor een gezonde huid

Om dode huidcellen te verwijderen, kun je je huid exfoliëren. Deze zachte vorm van scrubben weekt dode huidcellen los en geeft je een zachte, gladde huid. Waar scrubben met een korrel de huid kan beschadigen, werken zuren en enzymen in een exfoliant juist heel mild. Bij een gevoelige tot normale huid kun je een exfoliant één tot drie keer per week aan je huidverzorgingsroutine toevoegen. Heb je een onzuivere, vette huid? Dan is elke dag exfoliëren met een reiniger waaraan zuren (BHA, AHA) zijn toegevoegd (Hanskin Pore Cleansing Oil BHA) prima. Je reiniging afsluiten met een aparte exfoliant kan ook (Paula’s Choice 2% BHA Liquid Exfoliant).

Ga voor een masker

Een zuiverend masker kan z’n werk doen wanneer de huid is ontdaan van dode huidcellen. Je huid tot diep in de poriën reinigen doe je dus na het exfoliëren, en dan het liefst met een kleimasker (Clay and Glow Pink Clay Mask). Een zuiverend kleimasker neemt vetten op en zorgt voor een nog stralendere, schone huid. Eén tot twee keer per week een masker is voldoende.

Check de pH

De ideale pH-waarde van de huid ligt tussen de 4,5 en 5,5. Bij deze ietwat zure waarde is je huid goed beschermd tegen bacteriën en andere indringers. Onder invloed van agressieve reinigers kan de pH-waarde stijgen. Hierdoor is hij ontvankelijker voor bacteriën, maar kan-ie ook sneller uitdrogen. ‘PH-neutraal’ betekent dat de reiniger de natuurlijke pH-waarde van je huid niet doet stijgen. Neutraliseren of naar beneden halen doe je met een product met een lage waarde, zoals Highdroxy Porify BHA Solution (via Sknz.nl). Deze lotion heeft een pH-waarde van 4,8.

Is vet niet schoon?

Het is een fabeltje dat een vette, onzuivere huid per definitie een niet goed gereinigde huid is. Je kunt ook een vet huidtype hebben terwijl je elke dag je huid grondig schoonmaakt. Of je een vette of droge huid hebt, is grotendeels genetisch bepaald. Extra hard reinigen gaat je niet van je vette huid afhelpen. Sterker nog: hoe krachtiger je ontvet, hoe vetter de huid wordt. Heb je snel last van een vettige T-zone? Een matterende crème laat de huid minder snel glimmen (Louis Widmer Picture Perfect Day Mattifying Moisturiser).

Gezonde Huid Masker

Niet skippen

Het kan weinig kwaad om een keer met make-up op tussen de lakens te duiken, maar het structureel aan de kant schuiven van je cleanser doet je huid geen goed. Een huid die niet of onvoldoende wordt gereinigd, ziet er al snel dof en droog uit. Fijnstof, bacteriën en vuil kunnen huidschade veroorzaken, waardoor je huid sneller veroudert. De hydraterende, verzorgende ingrediënten in dag- en nachtcrème doen bovendien hun werk minder goed op een ongereinigde huid, omdat ze zich geen weg door een laagje vuil en dode huidcellen kunnen banen.

Rise and shine

Terwijl je slaapt, maakt je huid meer talg aan, waardoor je ’s ochtends wakker kunt worden met een vettig laagje op je huid. Ook bacteriën van je kussensloop nestelen zich ’s nachts op je gezicht. De dag fris beginnen doe je dus door ’s ochtends – jawel – te reinigen. Een gelcleanser of micellair water verwijdert een teveel aan talg en bacteriën en bereidt je huid voor op je dagcrème.

Lees ook: 10 gouden tips om jonger te lijken

Tip van de redactie:

De best verkochte bamboe herbruikbare wattenschijfjes online! 2 scrub wasbare wattenschijfjes voor hardnekkige makeup en 8 herbruikbare wattenschijfjes voor dagelijks gebruik. Bamboozy® wasbare wattenschijfjes worden volgens klanten en recensies beschouwd als “de beste herbruikbare wattenschijfjes op de markt”. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST CARLIJN BIESEMAAT
BEELD GETTY IMAGES, UNSPLASH