Untitled Design 21

Tips voor een droge huid in de winter

Door winters weer krijgt je huid het extra te verduren. Invloeden als een lage luchtvochtigheid zorgen namelijk voor droogheid en schilfers. Nee, bedankt! Met deze tips komt je huid er weer bovenop.

Veel mensen hebben in de winter last van een droge huid. De hoornlaag is de buitenste laag van de huid, daaronder zit de korrellaag. Hier worden allerlei eiwitten aangemaakt die hierna naar de hoornlaag worden gestuurd. Die eiwitten zorgen daar voor een natuurlijke moisturizer. In de winter kan deze barrièrefunctie worden verstoord door invloeden van buitenaf, zoals gure wind, centrale verwarming of te warm douchen. Dit kun je doen om voor je huid te zorgen:

Beschermen

Laat zo min mogelijk huid bloot als je buiten bent. Kortom, muts op, handschoenen aan en sjaal om om je huid te beschermen.

Smeren

Smeer je lichaam en je gezicht regelmatig in met een crème. Je dagcrème mag in de koude maanden best wat vetter zijn dan in de zomer. Bij een echt droge huid kun je een vette crème of zalf gebruiken. Dat dekt je huid af en vormt een barrière, waardoor je huid minder vocht verliest.

Houd je huis vochtig

Een gezonde luchtvochtigheid in huis is 50 tot 60 procent, in de winter is de luchtvochtigheid soms amper 30 procent. Zet een luchtbevochtiger in huis en ventileer goed om de luchtvochtigheid op peil te houden. Hierdoor wordt je huis vochtiger en je huid minder droog.

Douche niet te vaak, te lang en te heet

In de winter douche je vaak wat warmer. Hierdoor wordt de talgproductie lager, wat niet goed is voor de barrièrefunctie van de huid. Twee keer per dag douchen is voor je huid echt te veel. Het is namelijk niet alleen de warmte die je huid uitdroogt, het water zelf doet daar nog een schepje bovenop. Om het douchen zo aangenaam mogelijk te maken voor je huid, kun je het best een doucheolie of -crème gebruiken. Deze zijn lekker vet. Kies in ieder geval een product dat zo min mogelijk schuimt, want schuim tast de natuurlijke vetlaag aan in de huid aan.

Verander je dagelijkse beautyritueel

Gebruik in de winter net wat vollere crèmes. Een serum onder je dagcrème geeft je huid iets extra’s en crèmes met retinol zorgen voor een gezonde, gehydrateerde huid. Weet je niet precies wat je huid nodig heeft? Vraag dan eens om advies bij een huidtherapeut. Of gebruik deze.

Gebruik een exfoliant

Een scrub is vaak te agressief voor je huid, want deze bevat vaak een grove korrel die de huid nog meer beschadigt. Een exfoliant op basis van een lage concentratie salicyl- of fruitzuur brengt de vochtregulatie van de huid juist op peil. Zoals deze.

Verzorg je huid van binnenuit

Drink minimaal acht glazen water per dag. Je kunt ook onverzadigde vetten (vette vis, olijfolie, avocado, noten) eten om je huid mooi te houden.

Dit kun je beter niet doen:

Scrubben

Hiermee verstoor je de huidbarrière, waardoor je huid nog droger wordt.

Zonnebanken

Deze droogt je huid alleen maar meer uit, bovendien veroudert je huid hierdoor sneller en kan het huidkanker veroorzaken. Wil je een bruine teint, smeer dan wat zelfbruiner op. Zoals deze gezichtsbruiner van Vichy.

Irriterende/allergene verzorgingsproducten gebruiken

Gebruik als het mogelijk is zo min mogelijk beautyproducten met alcohol en liefst zonder parfum. De droge en soms beschadigde winterhuid is extra gevoelig. Alcohol maakt je huid stugger en ruwer, waardoor de natuurlijke barrière nog meer uit balans raakt.

Volg ons ook op Pinterest

Bron: Archief | Beeld: Gettyimages

BESTEL HIER