droge handen

Last van droge handen? Dit kun je doen

Kloofjes, droogheid, een geïrriteerde huid… Heb jij last van droge handen door het veelvuldig wassen en gebruik van desinfecterende middelen? Gelukkig kun je er wat tegen doen.

Vanwege het coronavirus is handen grondig en lang wassen nu een vereiste om het virus in te dammen. Helaas is de huid van je handen hier wat minder blij mee. Je huid wordt droog, en je kunt zelfs last krijgen van eczeem.

Lees ook:Met deze hack wassen je kinderen hun handen zoals het hoort

Hoe kan dat?

Op je huid bevindt zich een dun laagje vet dat als een soort ‘kit’ tussen de voegen van de dode huidcellen gaat zitten. Dit laagje van vet en huidcellen biedt bescherming tegen schadelijke indringers zoals bacteriën en schimmels. Door verschillende invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld water en zeep kan dit vetlaagje echter oplossen. Als gevolg hiervan kan de huid zijn eigen vocht niet genoeg vasthouden, de huid droogt uit, gaat uiteindelijk barsten en kan ook gaan jeuken.

Wat kun je ertegen doen?

Volgens het Huidfonds is er een manier om dit probleem te verhelpen: hydrateren met een vettige crème of basiscrème.

Sommige mensen vinden een vettige crème niet prettig aanvoelen en gebruiken daarom bodylotion. Een deel van het vet is hierin vervangen door water, zodat het makkelijker smeert en de huid minder vet aanvoelt. Helpen doet het alleen veel minder! Het water in het product zorgt er namelijk voor dat de huid weer uitdroogt. Zo houd je een vicieuze cyclus intact. Het beste is dus om te kiezen voor een vettige crème of basiscrème.

Hydrateer je handen dus na elke keer dat je ze gewassen hebt. Als je een tube of potje naast de zeep zet, kun je het bijna niet vergeten. Ook is het handig om een kleine verpakking mee te nemen, zodat je handen ook onderweg in kunt smeren, mocht je toch nog de deur uitgaan.

Neem een extra stapje om je handen goed te verzorgen de komende tijd! Want een gezonde huid heeft een sterke barrièrefunctie tegen invloeden van buitenaf.

Gerelateerde artikelen