Huidzon 2100x1440

Last van zonnebultjes? Zo los je dat op

Heb jij in de zon gezeten en spot je ineens kleine rode blaasjes of bultjes op je huid? Dan heb je waarschijnlijk zonnebultjes. Dit kun je ertegen doen.

1. Bouw je zonuren op
Bij zonneallergie heb je last van jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes en/of vlekjes. Dit ontstaat door overgevoeligheid voor zonlicht. Vooral als je huid nog niet gewend is aan veel zonlicht is de kans op zonneallergie groot. Aan het begin van de zomer bijvoorbeeld, of als je in de winter op vakantie gaat naar een zonnige bestemming. Bouw het aantal zonuren daarom langzaam op, zodat je zonneallergie kunt voorkomen.  

Zo doe je het:
Laat je huid rustig wennen aan zonlicht door de eerste zonnige dagen maximaal twintig minuten in de zon te zitten en je huid in te smeren met een zonnebrandcrème met factor 50. Dit kun je langzaam uitbouwen en eventueel de factor verlagen naar 30. Let op dat je zonnebrandcrème ook UVA-bescherming biedt. Sommige crèmes hebben alleen UVB-bescherming, omdat UVB-straling vooral voor verbranding zorgt. Zonneallergie wordt daarentegen vooral veroorzaakt door UVA-straling.

2. Smeer coricosteroïdencrème

Zonneallergie gaat binnen een paar dagen vanzelf over, mits je uit de zon blijft. Heb je veel last van de jeukende bultjes, dan kan de huisarts een crème voorschrijven. 

Zo doe je het:
Corticosteroïdencrème werkt ontstekingsremmend en vermindert de jeuk. Deze crème is alleen op recept verkrijgbaar. Ook levomenthol kan helpen en kun je zonder recept krijgen bij de apotheek. Het helpt tegen jeuk en werkt verkoelend op de huid.

3. Houd je huid goed in conditie
Een gezonde huid kan zich beter beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zorg er daarom voor dat je huid in goede conditie is. 

Zo doe je het:
Vermijd agressieve zepen en zorg ervoor dat je huid goed gehydrateerd is. Volgens sommige onderzoeken zouden antioxidanten in voedende huidcrèmes de kans op zonneallergie kunnen verminderen. Ook zou het slikken van vitamine D de huidconditie kunnen verbeteren en zo het ontstaan van zonneallergie verminderen. Zonneallergie hoeft overigens niet altijd door enkel overgevoeligheid voor zonlicht te komen. Bepaalde medicijnen kunnen ook een allergische reactie geven in combinatie met zonlicht, zoals sommige antibiotica, pijnstillers of plastabletten. Overleg in dat geval met je huisarts.

4. Lichttherapie
Bij ernstige klachten en extreme overgevoeligheid kan de huisarts je doorverwijzen naar de dermatoloog voor lichttherapie. Deze therapie zorgt ervoor dat je huid beter bestand raakt tegen UV-straling. 

Zo doe je het:
Lichttherapie duurt ongeveer vier tot zes weken, vaak in het ziekenhuis. Je huid wordt telkens wat meer blootgesteld aan Uv-straling. Nadelen van lichttherapie zijn dat de behandeling vrij intensief is en het resultaat niet bij iedereen even goed is.

Feiten over zonneallergie

  • Zonneallergie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. (Bron: Dermatoloog Drs. Leenarts)
  • 1 op de 5 vrouwen heeft weleens last (gehad) van zonneallergie.
  • Warmte-uitslag is niet hetzelfde als zonneallergie. Warmte bultjes ontstaan doordat de zweetkliertjes in je huid verstopt raken en komen vooral voor op plekken waar je kleding kan schuren of waar je huid tegen elkaar drukt. Bijvoorbeeld bij je knieholtes, onder je borsten, in je ellebogen en tussen je billen.

Tekst: Mara Ruijter / Bron: Santé / Afbeelding: GettyImages