Jetske Ultee

Jetske Ultee: ‘Ik zie nu de schoonheid van imperfectie’

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee (47) weet alles over een mooie, gezonde huid. Nu ze ouder wordt, heeft ze niet meer het gevoel aan een schoonheidsideaal te moeten voldoen. “Ik zit beter in mijn vel dan toen ik jonger was.”

Waar komt jouw fascinatie voor beauty en huidverzorging vandaan? 

“Mijn ouders waren hippies en hadden niks met uiterlijk en make-up. Ik wel. Als klein meisje verzamelde ik al beautyglossy’s en bij de drogist vroeg ik samples van verzorgingsproducten. Je kunt zo veel aflezen aan de huid. Van verliefdheid ga je stralen. Maar stress kan koortsuitslag en puistjes veroor­zaken en vertraagt wondherstel. Een ­ongezonde leefstijl, te veel zon en veel stress maken je huid dof en vaal. Ik vind het fijn om mensen zich daarvan bewust te maken en ze adviezen te geven waarmee ze beter in hun vel komen te zitten.”

Lees ook:3 vragen aan Jetske Ultee over cellulite

Je wordt dit jaar 48. Hoe kijk je tegen ouder worden aan?

“Als ik in de spiegel kijk, denk ik: ik mag er nog best zijn. Het grappige is dat ik nu anders naar mezelf kijk dan vroeger. Op mijn zeventiende werd ik op het strand van Nice benaderd door een modellenscout. En ik geloofde hem niet. Ik vond mezelf zó niet mooi, dacht: straks ga ik naar de fotoshoot en blijkt het om een ­misverstand te gaan. Nu ik ouder word, heb ik niet meer het gevoel dat ik aan een bepaald plaatje moet voldoen. Ik heb mezelf geaccepteerd zoals ik ben. Niet dat ik nou ontzettend blij ben met een nieuwe grijze haar of met de iets slappere huid van mijn nek, maar ik zit nu beter in mijn vel dan toen ik jonger was. Ik heb meer zelfvertrouwen en durf mezelf te laten zien.”

Zou je een cosmetische ingreep overwegen?

“Ik gebruikte af en toe botox, tot mijn dochters zeiden: ‘Mama, waarom doe je dat eigenlijk? Je bent mooi zoals je bent.’ Door die opmerking realiseerde ik me dat ik weleens te kritisch in de spiegel kijk. Bovendien heb ik een voorbeeldfunctie naar mijn dochters en naar anderen. Door oog te hebben voor je eigen schoonheid zeg je ook op een dieper level tegen jezelf dat je het waard bent. Dat straal je dan ook uit. Maar ik ben niet tegen botox, fillers of cosmetische ingrepen. Iedereen moet dat zelf weten. Ik snap het ook wel. Als je alleen nog maar naar je flaporen kunt kijken en je mooie kanten niet meer ziet, kan een ingreep helpen om je beter te voelen. Maar vraag je wel af waarom je zo kritisch naar jezelf kijkt. Uitein­delijk gaat het erom de balans te vinden tussen van jezelf houden zoals je bent en jezelf eren door je mooie kanten te versterken.”

Wanneer vind jij iemand mooi?

“Als iemand zichzelf durft zijn, ook al voldoet hij niet aan bepaalde schoonheidscriteria. Rimpels zeggen me niet zo veel. Ik vind een stralende huid het mooist, dus een huid die altijd goed beschermd is en geen zonschade heeft. Iemand als Audrey Hepburn vind ik prachtig oud geworden. ­Brigitte Bardot dan weer minder. Haar huid is erg aan de zon blootgesteld.”

Wil je weten hoelang ze ’s ochtends in de badkamer staat en hoe ze denkt over crèmes uit de natuurwinkel? Je leest het in het januari-nummer van Santé.

Tekst: Belinda Fallaux, fotografie: Yvette Kulkens, visagie: Elles Nijkamp

Gerelateerde artikelen