Achterkantdrievrouwen 2100x1440

3 vragen aan Jetske Ultee over cellulite

Wat is cellulite en wat kun je ertegen doen? Jetske Ultee, onderzoek cosmetische dermatologie, geeft antwoord over 3 vragen die we hebben over cellulite.

 

Wat is cellulite eigenlijk?

“Maar liefst acht à negen op de tien vrouwen hebben cellulite. Het is dus eerder een normaal verschijnsel dan een kwaal. Maar het blijft ellendig! En best oneerlijk dat mannen er nauwelijks last van hebben… Over cellulite bestaan veel theorieën, maar het ontstaat mogelijk door een combinatie van factoren: een toename van lokaal onderhuids vet, een dunner wordende diepe huidlaag en slapper en onregelmatiger bindweefsel. De bobbeltjes en putjes die je op de huid ziet, zijn klompjes vet die door het slappere en dunnere bindweefsellaagje van de diepere dermis naar buiten worden geduwd.”

Lees ook:Het verschil tussen cellulite en cellulitis

Helpt smeren?

“Er zijn ingrediënten die in een reageerbuisje of onder de microscoop vet kunnen verbranden en bindweefsel kunnen versterken, zoals cafeïne, aminophylline en vitamine-A-zuur. In theorie zou cellulite hiermee verholpen kunnen worden, in de praktijk vallen de resultaten toch tegen. De concentratie van de stoffen in de crèmes is vaak niet te vergelijken met de concentraties die worden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zitten de huidproblemen bij cellulite zo diep, dat ingrediënten er maar moeilijk bij komen. Reken daarom ook niet te veel op wonderen van (infrarood)sauna’s, thermen, wisselbaden en massages.”

Wat kan ik dan doen?

“Van microneedling en speciale massages tot kruidentherapieën en shock wave-therapieën: er worden veel behandelingen aangeboden. Maar de resultaten zijn wisselend en niet altijd even overtuigend. De nieuwste trend is een behandeling die zich richt op het losmaken en/of doorsnijden van de bindweefselstrengetjes, met mesjes of een laser. Maar dit is niet mijn vakgebied en ik heb er geen ervaring mee.”

Bron: Santé april 2019 | Tekst: Fleur Baxmeier

Gerelateerde artikelen