Herfsttuin

Zo maak je je tuin herfst- en winterklaar

De laatste dahlia’s verlaten langzaam de tuin en het wordt steeds iets natter en kouder buiten. Wat is er in deze herfstmaanden te doen in de tuin en hoe bereid je je voor op de herfst en de winter?

Wie zegt dat in de tuin werken alleen fijn is in de lente- of zomermaanden? Ook in de herfst is er genoeg te doen. Herfstzonnetje erbij en aan het einde van de dag met rode wangen weer naar binnen voor een warm kop thee. Heerlijk!

Bollentijd

Nieuwe planten poten of zaaien lijkt misschien gek wanneer de kou om de hoek staat, maar november is juist een goede maand om bloembollen te poten. Narcissen, sneeuwklokjes of tulpen. Ze kunnen allemaal de grond in. Koop ze online, bij een kweker of (in de bollenstreek) langs de weg. Tip: verspreid ze tussen je vaste planten zodat je in de lente een gezellige gevulde tuin hebt.

Dahlia’s in of uit de grond

Heb je in de zomer genoten van dahlia’s in de tuin? Ze mogen nu uit de grond gehaald worden. Maar je kunt er ook voor kiezen om ze in de grond te laten. Maar, zegt tuinexpert Angelo Dorney in een video op zijn Instagramaccount. Heb je kleigrond? Dan kun je ze er beter uithalen. Water blijft daar namelijk water op stilstaan. In de wintermaanden betekent dat natuurlijk dat het bevriest en daar houden dahlia’s niet van. Heb je zandgrond? Dan raadt hij aan om de grond af te dekken met compost of stro, zodat je dahliaknollen goed beschermd zijn.

Lees ook: In 5 stappen een egelvriendelijke tuin

De vogels

De herfst- en wintermaanden zijn de perfecte tijd om de vogels en dieren een handje te helpen. Hang wat vogelvoer op of maak een schaal met ‘lekkers’. Pinterest staat vol met leuke en originele ideeën. Het leuke is dat je ook nog wat te kijken hebt wanneer de vogels je tuin eenmaal weten te vinden.

Nieuwe planten

Ben je van plan je tuin te veranderen of een nieuwe border aan te leggen? Dan is dit precies de goede tijd om dat te doen. Maak een plan, ga naar de kweker voor (vaste) planten en ga aan de slag. Zo heb je in het voorjaar een mooie, volgroeide tuin. Wordt het toch al sneller kouder dan je had verwacht? Bescherm dan de nieuwe planten met bladeren uit de tuin.

Decoratie

Natuurlijk mag een beetje decoratie ook niet ontbreken in de tuin. Vul je potten bijvoorbeeld met rode sierbesjes of heide. Leg op de tuintafel een aantal pompoenen in een groepje. Daar wordt de tuin meteen een heel stuk gezelliger van!

Snoeien en maaien

Heb je bomen, struiken of heggen in je tuin? Dan wordt er geadviseerd om die nog te snoeien voordat de vorst gaat beginnen. Zo houd je ze goed in vorm. Wanneer je een grasveld hebt dan is het verstandig om daar nog een keer met de grasmaaier overheen te gaan. Doe dit wel met droog weer.

Bron: Angelo Dorney, vtwonen, May & June, Groen Vandaag
Beeld: Getty Images