opwarmen magnetron

Is eten opwarmen in de magnetron slecht voor je?

Hij staat in (bijna) elke keuken: een magnetron. Makkelijk om dingen in op te warmen, om te ontdooien of voor een makkelijke kant-en-klare-maaltijd op een drukke, door de weekse avond. Toch zie je steeds op social media voorbijkomen dat dit handige apparaat helemaal niet zo gezond blijkt te zijn. Maar is dit waar?

In principe is er geen bewijs dat eten dat is opgewarmd in de magnetron schadelijke effecten heeft.

magnetron

Microgolven

Een magnetron warmt eten op met microgolven. Deze zorgen ervoor dat het vocht in je eten sneller beweegt, waardoor het warm wordt en dat is niet schadelijk. Wel is het belangrijk dat je eten overal goed heet wordt, want soms wordt in een magnetron niet alles even gelijk verwarmt.

Plastic bakjes

Niet alle plastic bakjes zijn geschikt voor in de magnetron. Wil jij jouw kliekje van de dag ervoor opwarmen? Dan is het belangrijk dat je dit met een magnetronbestendig bakje of bordje doet. Een plastic bakje dat niet geschikt is voor in de magnetron kan gevaarlijke stoffen afgeven. Vaak staat er op het bakje of bordje aangegeven of iets geschikt is voor in de magnetron of niet.

Lees ook: ‘5 schoonmaak hacks voor je magnetron’

Wat kan niet in de magnetron?

Eten waar een schil omheen zit, kan soms niet opgewarmd worden in de magnetron. Vanwege de schil kan de warmte niet ontsnappen en hierdoor kan het ontploffen. Dit zijn bijvoorbeeld aan eieren, tomaten en druiven. Voor potjes met een deksel geldt: haal de deksel eraf. Ook potjes met en deksel kunnen ontploffen in de magnetron. Metalen (stalen) pannetjes kun je beter ook niet in de magnetron doen.

Waar moet je op letten?

  • Ongelijkmatig verhitten: eten kan aan de buitenkant heet zijn en vanbinnen nog lauw. Roer tussendoor, verwarm langer op een lagere stand en laat het even staan
  • Voedselveiligheid: vooral bij restjes is belangrijk dat het goed door en door verhitten belangrijk. Zorg dat alles echt heet is, zeker bij kip, rijst en sauzen
  • Bakjes en folie: gebruik bij voorkeur glas, keramiek of een bakje met “microwave safe”-label. Vermijd plastic dat niet voor de magnetron bedoeld is, en gebruik geen metalen randjes of aluminiumfolie

Leuk weetje: in het Welsh wordt de magnetron ook wel ‘popty ping’ genoemd.

Tip van de redactie

Deze bakjes zijn handig om eten in te bewaren of te ‘meal preppen’ voor een drukke week én zijn magnetronbestendig.

magnetronbestendige bakjes
29,95 bij bol.com

LEES OOK

Beeld: Getty Images
Bron: Voedingscentrum, Kassa

Uit andere media


Maaike van Oostveen

Maaike werkt sinds 2019 als (freelance) redacteur en content creator. Dit deed ze onder andere voor merken en titels als NTR, CosmoGIRL! en Corendon. Met een grenzeloze nieuwsgierigheid en veel enthousiasme schrijft ze voor Santé over alles wat het leven leuker, makkelijker en gezonder maakt. Als reisliefhebber haalt ze inspiratie uit verschillende culturen, terwijl haar liefde voor dieren en goede koffie haar dagelijkse geluksmomentjes vormen. Naast het creëren van inspirerende content voor Santé, is ze ook actief op TikTok of kan je haar tegenkomen op evenementen als hostess.

Meer van Maaike