planten

Dit zijn de 7 makkelijkste fruit- en groentesoorten om zelf te telen

Ben je bewust bezig met minder bij de supermarkt kopen en lijkt het je leuk om een moestuintje te beginnen? Dan zijn deze fruitsoorten en groentes een goed beginpunt als je nog nieuw bent in het tuiniervak. Het enige wat je nodig hebt is een balkon, tuin of terras met wat zonlicht. You can do this!

Sommige groenten en kruiden zijn zo makkelijk zelf te kweken, dat het zonde is om er steeds voor naar de supermarkt te rennen.

1. Radijsjes

Heb je niet bepaald groene vingers? Dan zijn radijsjes een makkelijke start voor jouw eigen moestuintje. De zaden voor radijs hoef je namelijk niet diep te planten en ze hoeven ook niet ver uit elkaar te worden geplaatst. Daarbij hebben ze ook niet veel licht nodig en kan je wel eens per maand een nieuwe oogst hebben. En bonuspunten voor de radijs: hij komt in heel veel verschillende soorten om uit te kiezen.

Lees ook: ‘10 veranderingen om je leven duurzamer te maken

2. Knoflook

Als je dacht dat onkruid snel groeide, heb je nog nooit knoflook zien groeien. Alles wat je voor deze heerlijke smaakmaker hoeft te doen is een teentje begraven in de aarde met het puntige einde naar boven en binnen no-time ontstaan er nieuwe teentjes knoflook die jij voor al je verse maaltijden kan gebruiken.

3. Courgette

Deze groente is misschien een niveau boven beginnerslevel omdat er wel bepaalde voorwaarden zijn waar je je aan moet houden voor een goede courgette-oogst. Zo moet je de courgettes ver van elkaar planten aangezien ze flink wat ruimte nodig hebben. Courgettes kunnen namelijk groeien tot een behoorlijke omvang, al zijn ze lekkerder als je plukt wanneer ze nog wat kleiner zijn. Ook groeien ze het beste bij warmere temperaturen en hebben ze regelmatig water nodig.

4. Munt

Munt is zo’n makkelijke plant om te laten groeien dat ze soms zelfs te hard gaan voor de onervaren teler. Je kan munt dus het beste in een pot planten om te voorkomen dat deze niet je halve moestuintje overneemt. Twee voordelen aan munt zijn wel dat de plantjes erg leuk staan als decoratie in je keuken en ze ook nog eens heerlijk ruiken. Verse muntthee, anyone?

5. Tomaten

Het groeien van tomaten heeft iets meer aandacht nodig, maar is nog steeds fairly simple. Tomaten groeien namelijk het beste met direct zonlicht, veel water en een hoge temperatuur. Daarnaast moet je ze kunnen beschermen tegen slecht weer en ongewenste dieren. Plant tomaten dus het liefst in de zomermaanden waarin het lekker warm is. Je kunt de tomaten het beste plukken als ze zo rijp zijn dat ze bijna van de steel breken.

6. Aardbeien

Aardbeien zijn erg simpel om zelf te groeien. Het zijn namelijk geen enorme struiken en bomen, maar kleine plantjes. Helaas groeien moestuintjes niet hetzelfde formaat aardbeien als die je in de supermarkten vaak vindt, maar ze hebben wel veel meer smaak. Ookal groeien ze dus niet in een rap tempo, home-grown aardbeien zijn zeker de moeite waard.

7. Komkommers

Last but not least, de komkommer. Deze groente is na anderhalve maand klaar om te plukken. Wist je dat je oogst iedere keer weer groter wordt? Hierdoor wordt het doorgroeien van komkommers je een stuk makkelijker gemaakt. Voor wat variatie in je moestuin kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een wat minder bekende variant, zoals een komkommer met een lichte citroensmaak. Planten maar!

Lees ook: moestuin in de schaduw?

Tekst Manon Daelmans

Beeld Getty Images