Voorzaaien

Bloemen voorzaaien: zo doe je dat

De lente is in zicht? Nu al jeukende handen om aan de slag te gaan in de tuin? Begin binnen met voorzaaien op de vensterbank.

Hoewel de zon zich al veel vaker laat zien kunnen de bloemzaadjes helaas nog niet de grond in. Daarvoor is het nog iets te koud. Al wel zin om aan de slag te gaan? Dan kun je binnen voorzaaien. Zo doe je dat!

Op zoek naar zaden

Stap 1 is het uitzoeken van de zaden. Ga je voor cosmea of voor zonnebloemen? Kijk waar je de bloemen straks wilt poten in je tuin of in potten op je balkon. Kunnen ze tegen veel zon of gedijen ze beter in de schaduw. Dat maakt allemaal een groot verschil wanneer je straks wilt genieten van bloemenpracht.

Cosmea

Lees ook: 27x welke groente planten in maart?

Voorzaaien op de vensterbank

Heb je de zaadjes binnen? Dan is het tijd om een geschikte zaaitray of kweekpotjes te vinden. Je hebt bijvoorbeeld duurzame varianten die biologisch afbreekbaar zijn, maar ook grotere plastic trays. Zet ze niet in de volle zon, of koop een bak erbij met een doorzichte kap. Verdeel de zaai- en stekgrond in de potjes. Druk daarin een aantal zaadjes en bedek het weer met de grond. Spuit, met een plantenspuit, een beetje water over de potjes. En dan: wachten maar, tot er groene puntjes bovenkomen.

Tip van de redactie:

Streef jij naar een weelderige pluktuin? Ontdek een biologische benadering in dit boek. Verken seizoensgebonden taken en ontvang waardevolle inzichten. Ontdek de finesses van pluktuinen met duidelijke uitleg, bloemportretten en tips over bodem, zaadteelt en bloemendrogen. Een allesomvattend standaardwerk. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lies Couckuyt, Monique van Wegen