Koffiedik

4x hier kun je koffiedik nog meer voor gebruiken

Waarom koffiedik weggooien als je het gewoon nog kunt recyclen? Bijvoorbeeld als scrub of plantenmest.

Koffiedik blijft over nadat je koffie hebt gezet. Vaak belandt het in het gft. Maar wist je dat je het gewoon nog kunt gebruiken voor van alles? We zetten een aantal dingen op een rijtje.

1. Koffiedik tegen katten én slakken

Allereerst is koffiedik heel goed te gebruiken in de tuin. Bijvoorbeeld om katten te verjagen. Ze houden niet van de geur van koffie en hebben er een hekel aan wanneer de koffie in hun vacht terecht komt. Een goede manier dus om de katten te mijden. Ook goed om te weten: slakken zijn er ook niet dol op.

2. Goed voor je planten

Naast dat koffie bepaalde ongewenste gasten in je tuin weert, bevat koffiedik stoffen als stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper. En dat is dan weer goed voor je planten. Een goedkope en duurzame manier om je planten extra te voeden dus.

Luchtzuiverende Planten

3. Als poetsmiddel

Maar ook binnenshuis kun je koffiedik goed gebruiken. Bijvoorbeeld om aangekoekte pannen goed schoon te schrobben. Het is een soort schuurmiddel, dus wees er wel voorzichtig mee wanneer je geen beschadigingen wilt maken. Niet in een messing wasbak inwrijven dus.

Lees ook: wat maakt dat je bent wie je bent, doe de test

Koffie

4. Scrubben maar!

Heb je geen handzeep meer in huis? Geen zorgen! Je kunt je handen gewoon wassen met koffiedik. Klinkt misschien een beetje gek, onwennig en vies, maar je krijgt er hele zachte handen van. Zeker eens het proberen waard. Er zijn overigens ook mensen die het op hun gezicht smeren, in combinatie met olijfolie. Dat schijnt goed te zijn tegen wallen.

Lees ook: 9 tips voor een gezond ontbijt

Tip van de redactie:

Met deze kweekset, gemaakt van gerecycled plastic, kweek je oesterzwammen op je eigen koffiedik, gewoon op het aanrecht. Ervaar het gemak van thuisoogsten, herstarten en hergebruiken. Alle soorten koffiedik zijn bruikbaar. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BRON RECLYCING NEDERLAND, HETKANWEL
BEELD GETTY IMAGES