Haarverf2100x1440

Haarverf geknoeid? Zo ga je vlekken te lijf

Waag jij je regelmatig aan het verven van je eigen haar? Dan ken jij de stress van haarverfvlekken op je wasbak, huid of kleding. Zullen ze eruit gaan?! Met deze tips wel.

Haarverf op je wasbak

In het heetst van de haarverfstrijd, kan er wel eens een spetter verf op je wasbak terechtkomen. Balen! Zeker als je het niet meteen doorhebt en de vlek al ‘ingetrokken’ lijkt. Toch is er geen reden tot paniek, want de oplossing is waarschijnlijk heel dichtbij: tandpasta. Smeer tandpasta op de vlek, laat even intrekken en verwijder met de ruwe kant van een schuursponsje. Gebruik geen gel-tandpasta. Niet gelukt? Dan kun je schuurmiddel proberen.

Haarverf op je huid

Om haarverfvlekken op je huid te voorkomen, kun je ‘m insmeren met een (vette) crème zoals vaseline. Denk hierbij aan je haargrens en je oren. Is het kwaad al geschied? Dan kunnen, als je er snel bij bent, warm water en zeep voldoende zijn. Voor hardnekkigere vlekken kun je ontsmettingsalcohol op een wattenschijfje doen en op de vlek deppen.

Ook kun je voor de huid op je handen nagellakremover of een pasta van (mild) afwasmiddel en soda proberen. Gebruik ook hier een wattenschijfje om de vlek mee te deppen. Let op: smeer deze middelen nooit op je gezicht!

Haarverf in je kleding of tapijt

Wanneer het aankomt op haarverfvlekken in textiel, gaat semi-permanente verf een stuk makkelijker eruit dan permanente verf. Dit komt door de (vaak) toegevoegde ammoniak in permanente haarverf. Als er een haarverfvlek in je kleding komt, spuit er dan meteen haarlak op en was het kledingstuk in de wasmachine.

Voor vloerbedekking en tapijt kun je een mengsel van koud water (500 ml), afwasmiddel (15 ml) en witte natuurazijn (15 ml) gebruiken. Dep het middel met een schone, lichte doek aan op de vlek en dep (niet wrijven) op de vlek totdat de doek de verf opneemt. Herhaal net zo lang tot de vlek volledig is opgelost.

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop