
Zo maak je thuis havermelk (makkelijk en snel!)
11 februari 2025
Havermelk is een fijn, plantaardig alternatief voor koemelk en smaakt heerlijk in je koffie, ontbijt of smoothies. En misschien nog wel het fijnste: je maakt het supermakkelijk zelf, zonder onnodige toevoegingen. Goed voor jou, je portemonnee én moeder aarde.
Wat heb je nodig?
- 100 gram havermout
- 1 liter water
- Snufje zout
- Optioneel: 1 eetlepel ahornsiroop of zoetstof
- Optioneel: 1 theelepel vanille-extract
Zelf havermelk maken
- Doe de havermout en het water in een blender en mix zo’n 30 seconden. Het is belangrijk dat je niet te lang mixt, anders wordt de melk slijmerig.
- Voeg nu eventueel zoetstof, vanille en zout toe om de melk een wat zoetere smaak te geven en mix dit kort mee.
- Giet het mengsel door een fijne zeef of een kaasdoek knijp voorzichtig om de melk eruit te halen.
- Giet de havermelk in een schone fles en bewaar deze in de koelkast. Je kan er zo’n 3 tot 5 dagen van genieten.
Tips voor de lekkerste zelfgemaakte havermelk
Duurzaam en voordelig: gooi de overgebleven pulp niet weg! Gebruik dit voor havermoutpap, baksels of smoothies.
Niet weken: In tegenstelling tot notenmelk hoef je havermout niet vooraf te weken. Zo voorkom je een slijmerige textuur.
Goed schudden: De melk kan een beetje bezinken in de fles, dus voor de lekkerste havermelk is het belangrijk dat je goed schudt voor gebruik.
Lees ook: ‘Is kokosmelk gezond?’
Beeld: Getty Images
Uit andere media