Kerstoutfit

Op déze manieren hoef je geen nieuwe kerstoutfit aan te schaffen

De kerstdagen komen steeds dichterbij. Dé tijd om eens uit te pakken met een stralende kerstoutfit. Krap bij kas of op zoek naar een duurzame oplossing? Dan zijn deze alternatieven voor een nieuwe outfit misschien iets voor jou.

Tijdens de feestdagen voelen we ons soms ‘verplicht’ om met een spiksplinternieuwe outfit aan te schuiven aan het kerstdiner. Maar dat is helemaal niet nodig met deze simpele oplossingen.

  1. Winkel tweedehands. Tegenwoordig zijn veel tweedehands (kleding)winkels echt niet meer stoffig en oud. In bepaalde winkels wordt goed gecontroleerd wat er binnen wordt gebracht. Zo kun je hele mooie pareltjes vinden voor een klein prijsje én is het ook nog eens beter voor het milieu.
  2. Leen een kledingstuk. Heb je een vriendin, vriend of familielid met een kledingstijl die je wel aanspreekt? Vraag of je een keer in zijn of haar kast mag rondneuzen. Andersom kun je natuurlijk ook jouw kledingkast openzetten. Misschien dragen jullie daardoor een keer elkaars kerstoutfits maar loop je niet beide in hetzelfde rond als vorig jaar. Hartstikke handig.
  3. Geef een eerdere kerstoutfit een frisse look. Haal de mouwen uit dat ene jasje of zet een leuk randje langs een blouse. Droeg je een vorige keer een coltrui op je glitterrok? Probeer deze keer een (oversized) blouse die je nog in je kast hebt hangen. Daarmee krijgt het geheel een heel ander gezicht.
  4. Kruip achter de naaimachine. Dat moet je natuurlijk wel net willen en kunnen, maar hoe leuk is het om je outfit zelf te maken? Dan voelt het nog specialer wanneer je complimenten ontvangt. En handig: je kunt zelf uitzoeken wat je mooi vindt én het is maatwerk.

Lees ook: Gemakkelijk duurzaam eten met deze tips

‘De kledingindustrie is een chaos’

Op Instagram deelt winkeleigenaresse Iliana een oproep om een keer niet te kiezen voor een nieuwe kerstoutfit. Ze is eigenaresse van Savvy, een tweedehands kledingwinkel in Zwolle. “De kledingindustrie is een chaos en daar kunnen we met z’n allen wat aan doen. Er is een overproductie aan kleding gaande, al een hele lange tijd. Dat resulteert in overconsumptie gedrag en dat? Dat leidt tot een kleding afvalberg die groeit en groeit en waarvan we niet meer weten wat we ermee moeten“, deelt ze op haar Instagram. Haar oplossing? Koop tweedehands, leen iets van een ander of upcycle een oude outfit.