Capsule Wardrobe

Dit is een capsule wardrobe (en zo creëer je er een)

Misschien herken je het wel: een groot deel van je kleding ligt vaak ongedragen in de kast. Tóch vind je het nog zonde om weg te doen. De oplossing? Een capsule wardrobe. Een kledingkast met alleen essentiële kledingstukken.

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een duurzame en minimalistische manier om je kledingkast in te delen op een manier die bij jouw stijl past. Het uitgangspunt is eigenlijk: minder, maar goed. Zo voorkom je een overvolle kledingkast, miskopen en schaf je alleen de dingen aan je die je echt nodig hebt. Dat maakt het ook nog eens duurzaam.

Door de juiste kleding te behouden (en eventueel aan te schaffen) kun je alles goed met elkaar combineren, waardoor je niet meer twijfelend voor de kast staat. Elk seizoen heb je een andere set met kleding in je kast hangen. Doordat alles goed bij elkaar en bij jou aansluit kun je heel veel verschillende combinaties maken. Meestal wordt er aangeraden om 33 items in je kast te hebben hangen.

Lees ook: Dit kun je met oude kleding doen

Aan de slag

Klinkt misschien interessant zo’n capsule wardrobe, maar hoe begin je? Daar is gelukkig een stappenplan voor. Tijd om door je kast heen te spitten!

1. Het is allereerst belangrijk om je stijl te bepalen. Want wat is die eigenlijk en welke kleding past daarbij? Online zijn er ook tools te vinden om hier achter te komen. En Pinterest staat natuurlijk ook vol met inspiratie.

2. Kies allereerst voor basics in je kast. Die zijn namelijk te combineren met heel veel andere items. Een mooie zwarte broek, een blazer of wit shirt. Deze tijdloze items vormen de basis van je ‘nieuwe’ kledingkast.

3. Natuurlijk hoef je kleur niet te verbannen uit je collectie, maar het is altijd fijn om een basis te hebben van neutrale kleuren als zwart, beige, wit en zwart. Dat kun je aanvullen met kleuren die bij jou passen en bij je huidskleur, ogen en haar aansluiten.

4. Heb je een capsule wardrobe gecreëerd? Dan is het belangrijk om dit ook vast te houden. Wil je iets nieuws kopen? Kies dan voor kwaliteit, zodat het langer meegaat. Let daarnaast goed op of het kledingstuk aansluit bij de rest van je kleding. Zo voorkom je dat je kledingkast al snel weer overvol hangt.

Bron: Vriendin, Last Days Of Spring
Beeld: Getty Images