Vitamine C

Dit doet smeren met vitamine C met je huid

Niet alleen het eten van vitamine C is goed voor je, het smeren ervan heeft ook nog positieve gevolgen voor je huid.

Voor je weerstand en gezondheid is vitamine C onmisbaar, maar wist je dat ook je huid ervan opknapt? Smeren met deze beautyvitamine verfijnt, verstevigt en verheldert je huid.

Vitamine C voor je huid

Vitamine C – of ascorbinezuur – is het krachtigste antioxidant dat je in huidverzorgingsproducten tegenkomt. En het is meteen de meest onderzochte vitamine, want online wemelt het van de wetenschappelijke studies die zijn gedaan naar het effect van deze variant op de huid. Samenvatting van die onderzoeken? In de juiste concentratie kan de vitamine huidveroudering tegengaan, de huidtextuur verfijnen, pigmentatie- problemen verhelpen, ondersteunen bij acne en beschermen tegen uv-straling. Indrukwekkend!

Mag het een procentje meer?

In een concentratie tot 4 procent doet de vitamine weinig voor je huid. Je profiteert pas van alle voordelen als je smeert met een percentage van 4 tot 25 procent ascorbinezuur, waarbij 4 tot 10 procent je huidtextuur kan verfijnen, hydrateert, lijntjes tegengaat en beschermt tegen huidschade door uv-straling. Van 10 tot 25 procent werkt vitamine C sterk huidverbeterend.

Een hoge dosering kan bijvoorbeeld pigmentvlekken verhelpen en acne sneller doen verdwijnen. Hoe hoger, hoe beter, zou je denken, maar dat is niet helemaal waar. Een te hoge concentratie kan de huid behoorlijk irriteren, vooral wanneer je een heel droge of gevoelige huid hebt. Bouw het gebruik van een hoge dosering vitamine C altijd op. Begin met drie dagen per week. Treedt er geen irritatie op? Dan kun je het antioxidant elke dag gebruiken, liefst ’s ochtends. Zo heeft je huid profijt van de bescherming tegen uv-straling.

Instabiel goedje

Het grootste nadeel van vitamine C is dat het anti- oxidant extreem instabiel is. Bij blootstelling aan licht en lucht gaat het goedje oxideren en kleurt je crème of serum bruin. Hoe vaker het potje of flesje opengaat, hoe minder werkzaam het product wordt. En dat gaat sneller dan je misschien denkt. Een experiment van Jetske Ultee (2020) liet zien dat een geopende pot vitamine C-crème met pure ascorbinezuur al na een week bruinig van kleur werd. Om die reden kunnen vitamine C-producten in een pot onmogelijk doen wat ze beloven. Een serum of crème in een pompflacon blijft het langst goed, maar ook capsules voor eenmalig gebruik voorkomen dat er lucht bij het product komt. Maak je serum of crème in elk geval binnen drie maanden op – maar liever nog wat sneller.

Vitamine C (2)

Een mond vol

De instabiliteit van ascorbinezuur is voor veel merken reden uit te wijken naar stabielere varianten van vitamine C. Deze zogenoemde vitamine C-derivaten oxideren niet zo snel en irriteren de huid minder. Stabiele vormen zijn onder meer ascorbyl methylsilanol pectinate, ascorbyl tetraisopalmitate, ascorbyl palmi- tate, tetrahexyldecyl ascorbate en sodium ascorbyl phosphate. Een nadeel van deze vitamine C-afgeleiden is dat ze de huid minder goed binnendringen en vooral goed werken in combinatie met andere antioxidanten en vitaminen, zoals vitamine E.

Lees ook: Zo krijg je een mooie, gezonde huid

Better together

De werking van vitamine C wordt versterkt wanneer je het combineert met vitamine E, en andersom. Samen zorgen de vitamines voor een sterk antioxiderend effect, waardoor je beter beschermd bent tegen uv-straling. Ook kan dit gouden duo pigmentvlekken verminderen. Een lastige combinatie is die van vitamine C en retinol. Vooral voor de gevoelige huid kan een mix van deze krachtpatsers te heftig zijn. Het kán wel, maar gebruik vitamine C dan ’s ochtends en bewaar retinol voor de avond. Of wissel het gebruik om de dag af.

Vitamine C in je menu

Ook van binnenuit heeft dit wonder-micronutriënt effect op je huid. De vitamine C en andere antioxidanten in onder meer blauwe bessen, paprika, tomaten, kersen, broccoli en citrusvruchten beschermen de huid tegen DNA-schade, werken ontstekingsremmend, geven een gezonde teint en stimuleren de aanmaak van collageen, wat de huid steviger maakt. Voor een gezonde, mooie huid smeer én eet je dus voldoende vitamine C.

Tip van de redactie:

Clinique All About Eyes, een lichte oogcrème voor alle huidtypes, vermindert effectief wallen en donkere kringen. Deze crème-/gelformule versterkt de huid rondom de ogen, verbetert uitstraling en zorgt dat make-up beter blijft zitten. Voor een frisse blik, dag en nacht. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST CARLIJN BIESEMAAT
BEELD GETTY IMAGES