Walking 2100x1440

Dit doe je tegen droge voeten

Droge voeten hebben is een kwaaltje dat je soms pas doorhebt als je die leuke sandalen aan wilt of een dagje naar het strand gaat. Gelukkig kun je er snel vanaf zijn met deze tips.


Smeer een vochtinbrengende crème
Droge voeten houdt simpelweg in dat de huid van je voeten te weinig vocht bevat, waardoor je huid droog en ruw wordt. Ook kunnen er kloven (meestal op je hielen) en pijnlijke scheuren ontstaan die zelfs kunnen gaan bloeden. Op de huid van je voeten en handen zitten geen talgklieren, waardoor droogte daar sneller ontstaat dan op andere plekken. De snelste manier om je voeten wat te verlichten, is door te smeren met een vochtinbregende crème. 

Zo doe je het:
Kies een milde voetencrème op basis van olie. Trek na het aanbrengen katoenen sokken aan. Zo kan de voetcrème lang intrekken en houd je je voeten vochtig. Vaseline werkt ook prima. Check daarnaast de zeep die je gebruikt. Zepen met agressieve stoffen kunnen je huid uitdrogen en irriteren. 


Check je schoenen
Sommige mensen hebben nu eenmaal een drogere huid dan anderen. Droge voeten kunnen echter ook andere oorzaken hebben: langdurig staan, bepaalde medicijnen (zoals plaspillen), ouderdom, eczeem, maar ook verkeerde schoenen. Te kleine of gesloten schoenen die slecht ventileren creëren extreme warmte, waardoor je voeten veel vocht verliezen. Dit kan leiden tot droge, gebarsten plekken op je voeten.

Zo doe je het:
Let op dat je tenen niet klem zitten in je schoen en kies het liefst voor schoenen van vochtdoorlatend materiaal, zoals leer. Het beste is om iedere dag van schoenen te wisselen, zodat je nooit dagen achter elkaar hetzelfde paar schoenen aan hebt. 


Douche minder lang
Douchen met heet water tast de beschermende laag van je huid aan en trekt vocht uit je huid. Ook zwembadwater kan door het chloor voor droge voeten zorgen.

Zo doe je het:
Douche maximaal vijf tot tien minuten. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt, zo’n 1,5 liter per dag, om het vochtgehalte van je huid op peil te houden.


Geef je voeten een pedicure
Heb je langdurig last van droge voeten, dan hopen dode huidcellen zich op en ontstaat er een teveel aan eelt. Geef je voeten een pedicure om ze weer zacht en klaar voor slippers en sandalen te maken.

Zo doe je het:
Maak een voetenbad met lauwwarm water om je huid te verzachten. Voeg eventueel badolie toe. Scrub daarna zachtjes je voeten en droog ze goed af. Het overtollig eelt kun je verwijderen met een puimsteentje of voetenvijl. Let op dat je niet teveel weghaalt: je voeten hebben een klein beetje eelt nodig als beschermlaag. 

Tekst: Mara de Ruijter / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

FOREO LUNA™ gezichtsreiniger en massage-apparaat
Foreo
Bestel hier