haarstijlen-beschadigen-haar

Deze 5 haarstijlen beschadigen stiekem je haar

Wil jij jouw mooie lokken beschermen? Dan is het misschien beter om deze haarstijlen voortaan niet meer (of minder) te dragen… Hoe leuk ze ook zijn, ze leveren je waarschijnlijk meer haarschade op dan je denkt. En je wil natuurlijk niet dat je haar gaat afbreken, right? We’ve got your back!

1. Een staart

Alhoewel het een supermakkelijke haarstijl is, is het niet per se de beste stijl voor je haar zelf. Sterker nog, het is waarschijnlijk zelfs de stijl die je haar het meest kan beschadigen. Dat geldt zeker als je je staart altijd op dezelfde plek op je hoofd draagt, waardoor er constant spanning op hetzelfde deel van je haar staat. Een hoge staart is daarmee het meest schadelijk, want daarbij komt er spanning te staan op de fijne haartjes rond je haarlijn. Ook helpt het soort elastiek wat je draagt waarschijnlijk niet. Als je je haar vastzet met een stoffen haarelastiekje, kan er wrijving ontstaan tussen je haar en het elastiekje, waardoor je haar kan afbreken. Zeker als je je haar hebt gebleekt is het een goed idee om je staart wat vaker op andere plekken te dragen en over te stappen op andere elastiekjes. Je haar is dan immers al kwetsbaarder!

Lees ook: ‘Zo kan jij jouw wenkbrauwen thuis in shape krijgen

2. Een knot

Ook deze makkelijke, to go hairdo kan je haar veel schade aandoen. Net als bij een hoge staart is het probleem hier dat je je haar straktrekt op dezelfde plek, waardoor het onder spanning kan komen te staan en kan afbreken. Dit probleem komt vooral voor bij vrouwen die wat fijner haar hebben. Wat je het beste kan doen? Je knot niet boven op je hoofd dragen en hem zo losjes mogelijk dragen. Ook kan het helpen om je knot zelf niet super strak te maken en een scrunchie of een paar haarspeldjes te gebruiken om hem vast te maken.  

3. Strakke vlechten

Vlechten kunnen een hele fijne manier zijn om je haar te beschermen, zeker als je van nature textuur in je haar hebt zitten. Maar als je het niet goed doet, kan het juist het tegenovergestelde effect hebben. Vlechten die te strak zitten kunnen namelijk veel schade aanrichten, zowel aan je haar als aan je hoofdhuid. Je vlechten moeten daarom nooit pijn doen nadat ze zijn gemaakt. Als je niet goed kan slapen omdat je hoofdhuid pijnlijk aanvoelt, is dat een signaal dat ze te strak zitten. Zorg er met het vlechten voor dat je wat haar rond het begin van je vlechten eruit laat en zorg dat ze niet te strak gevlochten zijn. Ook kan je een zijden nachtmuts gebruiken, die kan namelijk wrijvingsschade van je kussen voorkomen.

4. Haarextensions

Of ze er nu met de hand in zijn geknoopt, erin zijn geregen of vast zijn gezet, extensions die niet goed in je haar zijn gezet kunnen spanning zetten op te veel plekken op je hoofd. Worst case scenario? Je kan er kale plekken op je hoofd door krijgen… Als het extensions zijn die je langer dan een paar uur wil gaan dragen, zorg dan dat ze door een professional worden gezet. Zorg er ook voor dat je je haar beter onderhoudt en was het niet te vaak: een a twee keer per week is voldoende!

5. Nat haar stylen

Oké, dit is niet per se een haarstijl, maar het is wel iets wat veel haarschade kan opleveren: nat haar stylen. We snappen best dat je wil vermijden om warmtetools op je haar te gebruiken (want ja, die kunnen ook schade aanrichten), maar werken met nat haar is ook niet de oplossing. Haar is namelijk op z’n zwakst wanneer het nat is: het is minder elastisch en kan dus makkelijker afbreken. Door je haar constant in een staart of knot te doen als het nat is kan er dus voor zorgen dat het sneller breekt. Droog je haar daarom eerst af met een (microvezel) handdoek en laat het aan de lucht drogen tot het bijna droog is voordat je het vastmaakt. Ook kan je je haar oppervlakkig droog föhnen op de laagste stand (vergeet er geen heat protector in te doen van tevoren) om het grootste deel van de vochtigheid eruit te halen.

Bron: Realsimple.com


Gerelateerde artikelen