striae

Alles over striae

Opeens zitten ze er: striae-striemen op je heupen, buik of borsten. Kun je daar iets tegen doen of niet?

Striae is geen zeldzaam huidverschijnsel. Bijna driekwart van de vrouwen krijgt er vroeg of later in haar leven mee te maken. Maar hoe kom je er nu precies aan? Marjolein Leenarts is dermatoloog en oprichter van het huidverzorgingsmerk Drs. Leenarts. Ze weet alles over striae: “Striae kunnen geen kwaad. Het is echt een cosmetisch ‘probleem’. Vrouwen vinden de striemen vaak niet zo fraai, vooral wanneer ze opvallen.”

Wat zijn striae?

Striae zijn onderhuidse littekens die worden veroorzaakt door scheuren in de collageenen elastinevezels in de huid. “Dit gebeurt meestal door het snelle uitrekken van de huid, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of bij een groeispurt in de puberteit”, vertelt Leenarts. Ook hormonen kunnen een rol spelen in het ontstaan van striae. Onder invloed van hormonale factoren kan het collageen in de huid afnemen, waardoor de huid sneller beschadigt. Je herkent striae aan hun streepvormige uiterlijk – bijna als klauwsporen. In het begin zijn de striemen roze, rood of paars. Na enkele maanden worden ze lichter. Striae kunnen in principe overal op het lichaam voorkomen, maar er zijn populaire plekken. Leenarts: “De BBBB-zone is een gebied waar striemen veel voorkomen: de buik, billen, benen en borsten.” Hoewel striae veel voorkomt, krijgen niet álle vrouwen ermee te maken.

Dit heeft te maken met genetische aanleg, maar ook met leefstijl: vrouwen die roken en vrouwen van kleur hebben sneller te maken met striae. En ben je onder de dertig en raak je zwanger? Ook dan heb je meer kans op zwangerschapsstriemen dan wanneer je op latere leeftijd zwanger wordt. Leenarts: “Dit komt omdat het bindweefsel van jongere vrouwen strakker is, waardoor het minder makkelijk meerekt en er dus ook sneller scheuren ontstaan.” Dat striae een typisch vrouwenprobleem is, is een misvatting. Ook mannen kunnen striemen krijgen wanneer de huid uitrekt. “Jongens die in de puberteit een groeispurt hebben, kunnen striae krijgen. Ook kan het probleem ontstaan wanneer mannen in korte tijd veel aankomen”, aldus Leenarts.

Lees ook: ‘Waarom lijk je slanker als je bruin bent?’

Beter voorkomen dan genezen?

Als je zwanger bent, in korte tijd kilo’s aankomt of snel veel spieren kweekt, kun je ervan uitgaan dat striae part of the package zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat hyaluronzuur zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van striae, maar volgens dr. Marjolein Leenarts is geen enkel ingrediënt wetenschappelijk bewezen effectief bij striae. “Kort gezegd kun je striae niet voorkomen. Natuurlijk kan het geen kwaad om je huid soepel te houden met een hydraterende crème, maar zogenoemde anti-striaecrèmes doen niet wat ze beloven. De ingrediënten in anti-striaeproducten kunnen simpelweg niet zo diep in de huid doordringen.” Specifieke verzorging voor de huid met striae is niet nodig. Behandel striae net als de rest van je lichaam, met een hydraterende bodylotion of -crème.

Meer over striae lees je in het mei-nummer van Santé op pagina 83.

Cover mei

Beeld: Gettyimages