Rosacea 2100x1440

Alles over rosacea

Last van roodheid, gevoeligheid en snel blozen? Dikke kans dat je de chronische huidaandoening rosacea hebt. Zó herken je rosacea en pak je de aandoening aan.

De ene rosaceahuid is de andere niet. Zo kan je rosacea hebben en met name last hebben van (aanhoudend) blozen, kan het blozen gepaard gaan met blijvende roodheid én kan je roodheid hand in hand gaan met bultjes en puistjes. Vervelend! Maar óf je rosacea hebt, kan lastig worden aangetoond. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en kan er kort over zijn: “Er bestaat geen test waarmee rosacea kan worden aangetoond. Wat we weten, is dat rosacea een vasculaire aandoening is. Bloedvaatjes aan het huidoppervlak raken plotseling verwijd, waardoor de bloedstroom toeneemt en er roodheid optreedt. Ook kan je bij rosacea last hebben van een verdikte huid rondom de neus, irritatie van de ogen en bultjes.”

Waar komt rosacea vandaan?
Over het ontstaan van rosacea is weinig bekend. De huidaandoening komt vaker voor bij de lichtste huidtypen, en dan het meest bij vrouwen vanaf een jaar of dertig. Maar de exacte oorzaak blijft gissen. Ultee: “Toch lijkt er een relatie te zijn tussen rosacea en de darmklacht SIBO. Bij deze aandoening bevinden zich te veel bacteriën in de dunne darm, waardoor problemen als diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn kunnen optreden. Het lijkt erop dat rosacea en SIBO vaak samen voorkomen.” Maar ook heeft de huidaandoening mogelijk een relatie met diabetes en is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de rol die huidmijten spelen bij rosacea. “De zogenoemde demodexmijten vinden het fijn op een beschadigde huid en het lijkt erop dat de parasieten invloed hebben op het ontstaan en het verloop van rosaceaklachten”, aldus Ultee. 

“Met de juiste behandeling is rosacea goed onder controle te houden”

De juiste voeding & rosacea
Gezonde voeding = een gezonde huid? Dat gaat bij rosacea niet helemaal op. Er is namelijk een verband tussen histamine en roodheidsklachten. Hista…wat? Histamine: een stofje dat van nature voorkomt in je lichaam en ook in voeding zit. Tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi en aardbeien zijn echte histaminebommetjes, en daar reageert de rosaceahuid niet altijd even goed op. Om te checken of bepaalde voeding invloed op jouw huid heeft, is het aan te raden een eetdagboek bij te houden. Merk je dat specifieke voedingsmiddelen je roodheid aanwakkeren? Schrap ze dan (tijdelijk) van het menu. 

Mild en rustig
Rosacea is (nog) niet te genezen, maar met de juiste behandeling kun je de aandoening wel onder controle houden. Dat begint met een milde verzorging. Ultee: “Mensen met rosaceaklachten hebben de neiging hun huid ‘extra goed’ te willen verzorgen. Maar blijf juist mild en rustig voor je huid. De rosaceahuid is per definitie een gevoelige huid en vaak is er sprake van een beschadigde huidbarrière. Het is heel belangrijk deze weer te herstellen, zodat de huid sterker wordt en minder vatbaar voor irritaties en ontstekingen.” 

Rosacea vs. couperose
Hoewel roodheid bij beide huidaandoening centraal staat, zijn rosacea en de bekendere huidaandoening couperose niet hetzelfde. Couperose wordt gekenmerkt door zichtbare (gesprongen) vaatjes in het gezicht; één van de uitingen van rosacea. Maar je kunt ook couperose hebben zónder dat er sprake is van rosacea. 

Vitamine B3, C en E
Waar twee keer per dag reinigen het algemene credo is, volstaat bij rosacea één keer per dag een milde reinigingsbeurt. Vermijd daarbij scrubs en ruwe handschoenen, maar ook stoombaden en wisseldouches. Kies voor producten met hoge concentraties kalmerende, herstellende en beschermende ingrediënten als niacinamide (vitamine B3), vitamine C en E en zoethoutwortelextract. “Deze stoffen hebben een wetenschappelijk bewezen effect op rosacea. De ingrediënten kalmeren de huid en herstellen de vochtbalans en huidbarrière. Ook is aangetoond dat ze klachten als roodheid en ontstekingen bij rosacea verminderen”, legt Ultee uit. Als laatste benadrukt ze het belang van goede zonbescherming. “Als je rosacea hebt, loop je sneller zonschade op. Gebruik het liefst elke dag, ook in de winter, een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30.”

Food do’s bij rosacea

  • Laat slechte koolhydraten zoveel mogelijk staan en skip alcohol.
  • Gluten en melkproducten kunnen een trigger zijn voor je huid. Probeer een periode te minderen om te zien wat het voor jou doet.
  • Kies voor goede vetten en vermijd verzadigde vetzuren en transvetten.
  • Voeg voldoende groente en vezels toe aan je dieet.
  • Als je denkt dat je met je huidige dieet en levensstijl te weinig vitamines en nuttige stoffen binnenkrijgt, kunnen extra vitamine D, probiotica en astaxanthine een hoop voor je huid doen. Deze stoffen werken bijvoorbeeld ontstekingsremmend.

Zwaarder geschut tegen rosacea
Wanneer milde verzorging en de juiste voeding niet het gewenste effect hebben, kan een antibioticacrème uitkomst bieden. Maar ook nieuwe middelen tegen rosacea zijn in opkomst. Zo kunnen medicijnen met oxymetazoline voor het inkrimpen van de bloedvaatjes zorgen, waardoor aanhoudende roodheid wordt tegengegaan. En sinds drie jaar is het middel ivermectine – in crème- of pilvorm – beschikbaar voor rosaceapatiënten. Tot slot kunnen de stoffen azelaïnezuur en isotretinoïne (vitamine A) verlichting brengen bij rosacea. Informeer ernaar bij je huisarts of dermatoloog. 

Tekst: Carlijn Biesemaat / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

1200x1200 46
Shop