Tevas 1000x1440

7x iconische sandalen (en hun verhaal)

Er is een reden dat sommige sandalen al decennia of zelfs eeuwen, op de markt zijn. Dit zijn de meest iconische modellen.

Teva

We kennen Teva’s natuurlijk als de oerdegelijke sandaal waarmee je weer en wind trotseert. Hoe fijn is het dat ze weer helemaal terug zijn in hippe designs? Het merk Teva werd geboren in de Grand Canyon in 1984 toen een riviergids twee nylon horlogebandjes aan een paar slippers bevestigde, zodat deze niet wegdreven. Zo zie je maar weer, de grootste ideeën ontstaan soms op de meest onbenullige momenten.

Tevasandaal
Shop
Tevasandaal1 1
Shop

Birkenstock

Ook zo’n fijne ster aan het comfort-firmament: Birkenstock. Hoewel Birkenstocks eigenlijk meer slippers zijn, dragen ze zo comfortabel dat ze populair zijn op werkvloeren waar intensief gelopen wordt. Het merk bestaat al sinds de 18e eeuw en werd pas écht iconisch toen ook de modebladen en runways Birkenstock ontdekten. Vogue noemde Birkenstocks zelfs ‘sexy’. De rest is geschiedenis.

Birkenstock Tulum
Shop
Tevasandaal1 2
Shop
Birkenstock
Shop

Havaianas

Havaianas werd in 1962 opgericht door de Schot Rober Fraser en verkocht als eerste merk ter wereld rubberen teenslippers. In de jaren ’60 werden slippers in Brazilië gezien als schoeisel voor de working-class en de armere lagen van de bevolking. Dit duurde tot begin jaren ’90, toen het bedrijf de verkoop dusdanig zal dalen dat het de slipper een compleet nieuw imago gaf. Met succes: Havaianas zijn nog steeds een product voor de massa (twee op de drie Brazilianen verslijt een paar per jaar), maar tegelijkertijd een premium slipper.

Het ontwerp van de slippers in gebaseerd op de Japanse zori-sandalen, die werden gemaakt van rietstro of hout. Als je goed kijkt zie je het geweven patroontje van het riet terug op de zolen van je Havaianas.

Havaianas
Shop
Havaianas Flash
Shop

Tekst: Emma Verweij