douchefouten-impact-huid

7 douchefouten die meer impact hebben op je huid dan je denkt

Douchen lijkt simpel, maar toch zijn er bepaalde ‘fouten’ die we maken die eigenlijk helemaal niet zo goed voor onze huid zijn. En aangezien we douchen om onszelf schoon te maken, is het natuurlijk zonde als we daarmee onze huid schade aandoen. Daarom vertellen we je alles over de fouten die meer impact hebben op je huid dan je denkt, zodat je ze kan voorkomen!

1. Te lang douchen

Een veelvoorkomende oorzaak van een droge, jeukende huid is te lang en te warm douchen. Je kan beter een korte douche nemen – niet langer dan 5 minuten – om droogheid en jeuk te voorkomen. Stap erin, maak je schoon en stap eronder vandaan. Je kan water én je huid besparen door de kraan dicht te draaien als je je scheert of je conditioner laat intrekken – helpt echt!

Lees ook: ‘9 redenen waarom je echt koud zou moeten doen

2. Te heet douchen

We zeiden het al; te heet douchen is ook niet bepaald goed voor je huid. Een extra hete, stoomrijke douche kan op dat moment misschien heel goed voelen, maar het heeft een negatieve impact op je huid. Het hete water zorgt ervoor dat je huid zijn natuurlijke oliën verliest, waardoor je sneller huidproblemen krijgt. Kies daarom voor een korte, lauwwarme douche in plaats voor een lange, hete.

3. Te agressieve producten gebruiken

Een andere oorzaak van een droge, geïrriteerde huid is het gebruik van hardnekkige, geparfumeerde zeep en antibacteriële zeep. Wat mild is voor je huid is altijd beter! Kies daarom voor natuurlijk geparfumeerde producten – je huid zal je dankbaar zijn!

4. Een spons gebruiken

Jep, ook die badspons kan je beter achterwege laten… Ze zijn namelijk een broeinest voor bacteriën en gist, waar je je dus beter niet mee kan schoonmaken onder de douche. Helemaal niet als je hem ook nog deelt met je gezinsleden… Zo kan je namelijk bacteriën aan elkaar overdragen – bah! Gebruik daarom voor iedere wasbeurt een schoon washandje of gebruik alleen je handen met zeep en water. Hou je van het exfoliërende effect van een spons? Verwissel hem dan iedere 30 dagen en laat hem altijd uithangen om te drogen.

5. Je scheermesje te weinig vervangen

Steek je hand op als je je scheermesje te lang gebruikt om te voorkomen dat je een nieuw, duur mesje moet kopen… Dit is een van de grootste douchefouten die je kunt maken: als je mesje bot wordt, kan je last krijgen van ingegroeide haren, ontstoken haarzakjes en uitslag. Niet bepaald fijn… Het beste resultaat tijdens het scheren krijg je als je je mesje iedere twee tot drie scheerbeurten vervangt; jep, een stuk vaker dan je het nu doet…

6. Geen pH-neutrale cleanser ‘down there’ gebruiken

Als je de boel ‘down there’ schoonmaakt, gebruik dan altijd een product dat specifiek voor vaginale reiniging is bedoeld. Het vaginale microbioom is heel gevoelig en producten die niet pH-neutraal zijn kunnen het uit balans brengen door goede bacteriën te doden en de zuurgraad van je vagina aan te tasten. Dat kan leiden tot schimmelinfecties, jeuk, een brandend gevoel en vreemde geurtjes… Let dus goed op het product wat je gebruikt!

7. Je niet insmeren direct na het douchen

Douchen zorgt er – ook als je kort en lauw douchet – voor dat je huid een beetje haar beschermende laagje kwijtraakt, waardoor je huid droog, jeukerig en schraal kan aanvoelen. Daarom is het belangrijk dat je je huid goed insmeert na het douchen. Sterker nog, je kan het het beste royaal doen binnen 60 seconden nadat je uit de douche bent gestapt. Kies een bodylotion die ceramiden bevat, een lipide die natuurlijk in je huid voorkomt, om degenen die je door het douchen bent ‘verloren’ aan te vullen. Babyzacht huidje, coming up!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen