tips-af-komen-perfectionisme

Zo kom jij eindelijk van je perfectionisme af

Ben jij het ook zo zat dat je niet kan stoppen totdat jij ultieme perfectie hebt bereikt? Ben jij jezelf een beetje kwijtgeraakt in je perfectionisme en heb je de angst dat je niet kan voldoen aan je eigen hoge verwachtingen? Dan wil je dit zeker lezen!

Perfectionisme kan ervoor zorgen dat je uitmuntend werk aflevert en altijd alles tot in de puntjes verzorgt, maar het kan je zeker in de weg staan. Het is natuurlijk geen eitje om op te leven naar je eigen standaarden, maar het is misschien wel nog moeilijker om ze los te leren laten. Gelukkig kunnen we je daarbij helpen! Deze handige regel kan zomaar jouw eeuwige battle met perfectionisme oplossen…

Lees ook: ‘5 tips om zelfverzekerder over te komen

De 80% regel

Simpelweg houdt deze regel in dat je je tijdens je dagelijkse taken niet constant voor de volle honderd procent inzet, maar je iets terughoudt en je voor tachtig procent inzet. Perfectionisten zijn vaak van nature harde werkers. Toch is het belangrijk om je te beseffen dat zij hun successen niet bereiken vanwege hun perfectionisme, maar omdat ze geven om de dingen die ze doen en goed zijn in de dingen die ze doen. Oftewel: je hoeft niet perfectionistisch te zijn om te zorgen dat het goed met je gaat. Sterker nog: veel mensen zetten zich vaak maar 60% in, dus zelfs als je 80% van je inzet levert, doe je nog meer dan hen.

Waarom?

Het is zo belangrijk om vrije tijd te hebben. Je hebt die tijd namelijk echt nodig om uit te schakelen, te reflecteren en om gewoon rond te hangen. Vaak komen dan juist de beste ideeën en oplossingen in je op. Het loslaten van die extra 20% kan dus zelfs helpen om meer te bereiken dan je deed toen je de volle 100 procent gaf. Je raakt minder oververmoeid en daardoor verbeteren je prestaties. Klinkt goed, toch?

Wat kan je nog meer doen tegen perfectionisme?

Wil jij echt je perfectionisme aanpakken? Doe dan wat rustiger aan en verleg je focus naar de dingen die er écht toe doen. Voel je dankbaar voor wat je al hebt en hebt bereikt en focus je op je dagelijkse leven en al het moois wat het met zich meebrengt. Maak tijd voor de natuurlijke hoogtepunten die je perfectionisme niet heeft toegelaten; denk aan je relatie, fijne yogasessies, lachbuien en tijd doorbrengen met vrienden en familie. Hierdoor meet je jezelf niet aan de hand van je prestaties, maar focus je op wie je bent en de dingen die belangrijk voor je zijn. Probeer niet zo kritisch op jezelf te zijn en handel naar wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Niet perfectionistisch zijn houdt niet direct in dat je slordig moet worden of je interesse in dingen moet verliezen. Het houdt simpelweg in dat je minder hard gaat rennen en meer gaat genieten van je leven. Wie wil dat nu niet?!

Bron: Womenshealthmag.com/uk

Tip van de redactie

iRobot® Roomba® e5 Robotstofzuiger
Roomba Robotstofzuiger Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen