02735274 1000x1440

Zo fris je je vriendschappen op

Soms staat een vriendschap ineens op een laag pitje en voelt dat niet helemaal lekker. Ga je de vriendschap opnieuw leven inblazen en zo ja, hoe? Begin met deze tips.

Vat het niet persoonlijk op

Vat het niet persoonlijk op dat jullie nu geen contact hebben. Het betekent niet automatisch dat je iets verkeerds
hebt gedaan.

Waarom zijn jullie vrienden geworden?

Vraag jezelf af waarom jullie ooit vrienden zijn geworden. Wat hebben jullie gemeen? En is dat nog steeds zo?

Zoek contact op een manier die goed voelt

Stuur gewoon eens een berichtje om te vragen hoe het gaat. Stel je kwetsbaar op. Zeg bijvoorbeeld dat je de ander mist of dat je aan haar moest denken door iets wat er gebeurde in je leven. Het kan ook helpen om je vriend(in) om advies te vragen. Dat kan zorgen voor een gevoel van verbondenheid zonder dat het te opdringerig overkomt. “Jij bent toch onlangs in Zuid-Afrika geweest? Heb je misschien tips?”

Praat het uit

Als er iets is voorgevallen tussen jullie: praat het uit.

Betrek diegene bij de groep

Soms kan het fijn zijn om iemand eerst uit te nodigen voor een feestje of groepsdiner, voordat je voorstelt om weer
een-op-een iets te doen.

Leer elkaar opnieuw kennen

Accepteer dat je elkaar misschien opnieuw moet leren kennen. Niet met iedereen kun je weer verder waar je gebleven was.

Manage je verwachtingen

Heb ook niet te hoge verwachtingen van een vriendschap. Als je vindt dat vriendschap betekent dat je er elke dag voor elkaar moet zijn, raak je snel teleurgesteld.

Sociale dieren

Naar elkaars liefdesleven informeren we meestal wel, maar nooit krijg je de vraag: hoe is je vriendenleven? Hoewel we er misschien niet veel over praten, zijn vriendschappen wel enorm belangrijk voor ons welbevinden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo laten de statistieken zien dat mensen die weinig contact met vrienden hebben (minder dan eens per maand) minder vaak tevreden zijn met hun sociale leven dan degenen die weinig contact hebben met hun familie of buren. Daaruit kunnen we concluderen dat we het belangrijker vinden met regelmaat vrienden te zien dan om regelmatig onze familieleden te spreken.

Tekst: Yasmine Esser

Tip van de redactie

Rosefieldhorloge
Bestel hier