Placeholder

Sharon de Miranda: ‘Eten moet vooral iets gezelligs hebben’

De boodschap van multiculti tv-kok Sharon de Miranda: iedereen kan koken. Zelf heeft ze sinds haar jeugd zo ongeveer een obsessie voor koken en eten. ‘Je kunt me niet gelukkiger krijgen.’

Hoe is jouw enorme liefde voor eten en koken ontstaan?

‘Als kind al vroeg ik elke dag bij het opstaan: wat eten we vandaag? Mijn eerste woordjes schijnen ‘happen, happen!’ te zijn geweest. Mijn moeder kookt ontzettend lekker. Mijn Surinaamse vader leerde haar alle kneepjes van de Surinaamse keuken en haar roti was minstens zo goed als de zijne. Op mijn achtste riep ik al dat ik kok wilde worden. School boeide me niet, ik gooide er met de pet naar. Mijn moeder heeft me toen naar de koksopleiding gestuurd. Dat was een droom die uitkwam.’

Je woonde in die tijd op Curaçao, hoe kwam je daar terecht?

‘Ik ben geboren in Purmerend en woonde achtereenvolgens in Steenwijk en Den Helder. Mijn vader zat bij de marine en werd uitgezonden naar Curaçao. Na zijn overlijden – op mijn vierde – gingen mijn moeder, zus en ik terug naar Nederland. Mijn moeders nieuwe vriend was ook marinier en ook hij werd uitgezonden naar Curaçao. We woonden er van mijn elfde tot mijn zestiende. Terug in Nederland maakte ik in Amsterdam de koksopleiding af. Daarna heb ik zelf nog een paar jaar op Curaçao gewerkt als kok.’

Lees het hele interview met Sharon in het februarinummer van Santé.

Wie is Sharon de Miranda?

Chef-kok Sharon de Miranda (33) heeft Nederlandse, Surinaamse en Indische roots. Ze is tv-kok bij BinnensteBuiten (KRO-NCRV), waar ze multiculturele gerechten maakt. Ook maakt ze recepten voor Ditjesendatjes.nl. Tot voor kort werkte Sharon bij Tante Truus, een restaurant waar mensen werken met een verstandelijke beperking. Ze werkt nu met dezelfde doelgroep bij leer-/werkbedrijf Weet hoe je leeft. Dit jaar verscheen haar kookschrift Iedereen kan koken. Sharon is getrouwd en woont met haar man, zoon en dochter in Almere.