jarig

Jarig in September? Dan ben je een geluksvogel!

Wist je dat September de meeste jarigen kent? Wereldwijd is 16 September de meest voorkomende verjaardag. In Nederland is dat 25 September. En mensen die in September zijn geboren zijn echte geluksvogels. En wel hierom…

Op 25 September zijn er bijna vijftigduizend mensen jarig in Nederland. De reden daarvoor is natuurlijk dat die datum precies negen maanden na kerstmis valt. En een vrije dag is blijkbaar goed voor een geboortegolfje.

Als je vroeger jarig was in September mocht je voor 1 oktober al naar school. Daarmee was je automatisch de jongste van de klas. Een echte geluksvogel dus omdat je eerder naar school mocht. Nu mogen Septemberkinderen vaak al na anderhalf jaar kleuteren naar groep drie.

Uit onderzoek blijkt dat Septemberkinderen iets minder kans hebben op depressies op latere leeftijd. Bovendien leven ze iets langer. Wat daar de precies de reden van is, is niet bekend. Misschien krijgen Septemberkinderen wat meer vitamine D via de moeder binnen, of misschien hebben ze minder tijd om nog even aan te sterken voor de winter begint. Dat zou goed kunnen zijn voor het immuunsysteem.

Van de mensen die ooit bekend werden omdat ze de oudste levende mens op aarde waren, zijn er maar vier in September geboren. Maar goed, wil wil er nou 116 worden? Kortom, als je in September jarig bent, ben je een geluksvogel. wij zeggen vast: gefeliciteerd!

Tekst: Manon Sikkel/ Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

jarig
confettyi-helium-ballonnen
klik hier

Lees ook…

Bestond jij al in de jaren tachtig?

Sante 02 2024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen