Wakkerworden

Is vanzelf wakker worden beter dan gewekt worden door een wekker?

Het is niet helemaal wetenschappelijk onderbouwd, maar uit een enquête onder ruim 1.000 volwassene blijkt dat vanzelf wakker worden veel meer voordelen voor je heeft dan gewekt worden door een wekker.

De meeste mensen kunnen het zich niet voorstellen: dat je vanzelf op tijd wakker wordt, dus zonder gewekt te worden door een wekker, je mobiel of iemand van je gezin. Toch zijn er mensen die dit kunnen en nu blijkt ook dat dat heel veel voordelen voor je kan hebben.

Lees ook:Waarom je je na het wakker worden nog zo gaar voelt

Onderzoek

Uit een enquête onder ruim 1.000 volwassenen blijkt dat 20 procent vanzelf (op tijd) wakker wordt en dat 80 procent gebruikt maakt van bijvoorbeeld een wekker. Babyboomers worden vaker vanzelf wakker dan millennials. En ook thuiswerkers gebruiken minder vaak een wekker dan kantoormensen.

Wat zijn de voordelen?

Het blijkt dat er heel veel voordelen zitten aan het op tijd vanzelf wakker worden.

Uitgerust

Zo voelen deze mensen zich gedurende de hele dag beter uitgerust. Ook kost het ze minder tijd om zich wakker te voelen dan de mensen die met een wekker wakker worden.

Positief ingesteld

Verder hebben ze een beter humeur, meer zelfvertrouwen, zijn ze gemotiveerder en actiever. Zo zegt 80 procent van degenen die zonder wekker wakker worden positiever naar mensen te kijken dan degenen die met wekker wakker worden.

Gezonde keuzes

Vaak worden er ook gezondere keuzes gemaakt door degenen die vanzelf op tijd wakker worden. Ze kiezen vaker voor een gezond ontbijt, 64 procent in vergelijk met 48 procent van de wekkergebruikers. Dit kan te maken hebben met het feit dat ze waarschijnlijk meer tijd hebben voor het ontbijt. Ook doen degenen die vanzelf wakker worden vaker aan sport.

Werk

Wat opvalt is dat wekkergebruikers vaker te laat op het werk komen, maar liefst elf dagen vaker dan degenen die vanzelf wakker worden. Eenmaal op het werk blijken er nog meer voordelen te zijn. Zo kunnen ze zich beter concentreren, zijn ze gemotiveerder en zijn ze beter in staat om de hele dag helder in het hoofd te zijn. Wekkergebruikers halen vaker hun deadlines niet en worden vaker door hun leidinggevende op de vingers getikt.

Bron: RealSimple.com