orgasme

Q&A: Wat gebeurt er in je lichaam bij een orgasme?

Jolien Spoelstra (41) is psycholoog en seksuoloog in haar eigen praktijk Move for Motion. Ze schrijft elke maand een column voor Santé over haar ontmoetingen met cliënten. Dit keer geeft ze antwoord op de vraag ‘Wat gebeurt er in je lichaam bij een orgasme?’

“Door opwinding wordt er bloed richting de vulva gepompt. Hierdoor zwelt die op en komt alles op spanning te staan. Als je richting het hoogtepunt gaat, spannen de spieren zich over je hele lichaam aan, gaat je hart sneller kloppen en adem je sneller. Eerst is er vooral spanning bij de clitoris, maar die verspreidt zich al snel naar het hele bekkengebied.”

KLEIN OF INTENS

“Als je klaarkomt, trekken de spieren in je bekkenbodem ritmisch samen. Vervolgens duren de tussenpozen steeds langer, trekt het bloed in de vulva langzaam weg en neemt de zwelling af. Elk orgasme is anders, maar er is altijd sprake van opgebouwde spanning, ontlading en ontspanning. Bij sommige vrouwen is het juist klein en lokaal, bijvoorbeeld alleen bij de glans, de eikel van de clitoris. In dit ‘knopje’ van de clitoris zit de grootste concentratie zenuwcellen, waardoor het heel gevoelig is. Als een orgasme heel lokaal is, kan je vagina na een hoogtepunt gevoelig blijven. Bij andere vrouwen is een orgasme heel intens: zij voelen tintelingen van hun tenen tot hun kruin. Hoe je een orgasme ervaart, heeft te maken met de mate van opwinding en controle. Ligt er druk op het hebben van een orgasme? Of zit je met je gedachten ergens anders? Dat speelt allemaal mee.”

GEDACHTEN UITSCHAKELEN

“Tijdens een orgasme komt in de hersenen veel oxytocine vrij, ook wel knuffelhormoon genoemd. Hierdoor voel je een emotionele band met je sekspartner. Ook zien we bewustzijnsvernauwing in de hersenen. De prefrontale cortex, het gedeelte aan de voorkant van je hoofd, die onder andere planning, redenering en vooruitdenken regelt, is minder actief. Vooral mannen kunnen hun gedachten goed uitschakelen tijdens de seks. Vrouwen blijven vaker alert. Als je zowel lichamelijk als psychisch opgewonden bent – en dat zijn twee heel verschillende dingen – is een orgasme nog intenser.”

Lees ook: ‘Waarom blozen we?’

GEEN ORGASME

“Niet kunnen klaarkomen, kan voor frustratie zorgen. Als je er continu mee bezig bent of je al bijna klaarkomt, wordt de kans op een orgasme nog kleiner. Focus liever op wat lekker voelt. Hoe meer je dat opzoekt en daarvan geniet, hoe groter de kans op een orgasme. Als je een orgasme niet zo belangrijk vindt, raad ik je toch aan om te zoeken naar een manier om de kans op een hoogtepunt te vergroten. Bijvoorbeeld door meer tijd voor jezelf op te eisen. Een orgasme kan namelijk ook voelen als een beloning. Dat maakt seks tot een fijnere ervaring en zorgt ervoor dat je het sneller opzoekt.”

Beeld: Getty Images

TIP

Seks werkt ook prima tegen stress, dus waarom niet deze satisfyer pro aanschaffen?

Satisfyer Pro 2 met Easylove Tarzan Vibrator Combinatie

Meest populaire seksspeeltjes van het jaar
KLIK HIER