Vrouw Bed (4)

Pijn bij het vrijen? Dít kun je eraan doen volgens een seksuoloog

Heb je vaak pijn tijdens de seks? Hoe komt dat eigenlijk? En hoe kom je er weer vanaf? Seksuoloog Jolien Spoelstra geeft antwoord.

Pijn bij het vrijen

Jolien: “Dit is een veelgehoorde klacht. Soms heeft dit met je levensfase te maken. Rond de overgang bijvoorbeeld. Of een zwangerschap. Er is dan vaak meer stimulatie nodig voordat de vrouw vochtig wordt. En wat ik hiervoor ook al zei: als je niet vochtig genoeg bent, is je lichaam niet klaar om tot penetratie over te gaan en krijg je sneller pijnklachten. Ook jongere vrouwen hebben het vaak over pijn bij het vrijen. Zij denken dat het er een beetje bij hoort. Wat natuurlijk onzin is.”

Wat kun je eraan doen?

“Belangrijk is dat je je veilig en ontspannen voelt, dus je moet kijken wat je nodig hebt om je zo te voelen. Je bekkenbodem moet ontspannen zijn. Het lastige is: als je eenmaal pijn hebt gehad bij het vrijen, slaan je hersenen dat op. De volgende keer dat je weer in een situatie komt, waarschuwen je hersenen je: dit is een soortgelijke situatie, wees alert. Wat je lijf dan doet, is je spierspanning verhogen. Je opwinding neemt dan af, waardoor het droog wordt. Daardoor wordt de kans op pijn groter. Het belangrijkste is dat je weet dat het niet normaal is dat seks pijn doet. Een bekkentherapeut kan je helpen leren ontspannen. Wat ook helpt: praten met elkaar, de vrijpartij rustig opbouwen en voldoende aandacht geven aan ontspanning.”

Lees ook: saai seksleven? Dít kun je eraan doen volgens een seksuoloog

Foto: Getty Images Bron: archief Santé 3, 2021