Stel (17)

Niet klaarkomen door penetratie: dít zegt een seksuoloog erover

In Santé 3 beantwoordt seksuoloog Jolien Spoelstra veelgestelde vragen over seks. Hoe kan het bijvoorbeeld dat je niet klaarkomt door penetratie?

Klaarkomen door penetratie

Jolien: “In haar boek Becoming cliterate beschrijft de Amerikaanse hoogleraar en therapeut Laurie Mintz dat slechts 4 procent van de vrouwen met regelmaat klaarkomt door penetratie. De meeste vrouwen komen klaar wanneer de clitoris wordt gestimuleerd. Sommigen komen klaar door penetratie doordat het bekken van de man langs de clitoris gaat. Maar bij sommige standjes wordt de clitoris bijna niet gestimuleerd. En veel vrouwen hebben dan tóch het gevoel dat ze klaar zouden moeten komen.” 

Wat kun je eraan doen? 

“Klaarkomen is eigenlijk de kers op de taart, geen vereiste. Als je alleen voor een orgasme gaat, geniet je niet van alles wat daarvoor gebeurt. Voor een orgasme is het bij vrouwen belangrijk dat ze hun lijf goed kennen. En dat ze weten dat de meeste vrouwen bij penetratie zelf met hun handen de clitoris stimuleren en daardoor klaarkomen. Of dat hun partner dit doet; voor, tijdens of na de penetratie. Of ze krijgen orale seks van hun partner waardoor ze klaarkomen. Je moet dus weten hoe jij jezelf kunt stimuleren of hoe je je partner kunt uitleggen of laten zien hoe hij of zij jou kan stimuleren.”

Lees ook: saai seksleven? Dít kun je eraan doen volgens een seksuoloog

Foto: Getty Images