Couple 1000x700

Mysterie ontrafeld: zo werkt je libido

Wat is het mysterie achter wel of geen zin in seks hebben? We vroegen seksuoloog Ingeborg Timmerman hoe je libido werkt.

Ingeborg Timmerman: “Je seksuele systeem kan op elk moment aangezet worden door iets wat je denkt, voelt, ziet of ruikt. Je bloed gaat richting je geslachtsorgaan en zodra je dat waarneemt, krijg je een opgewonden gevoel. In de volksmond wordt dit systeem ook wel ‘libido’ genoemd. De laatste jaren is er over deze term veel discussie, omdat de suggestie wordt gewekt dat mensen van nature een hoog óf laag libido hebben. Dat is een misverstand. Het hangt ervan af hoe snel je seksuele prikkels opmerkt. Veel mensen zien het libido als iets wat vaststaat, maar het heeft dus alles te maken met je bewustzijn. We worden de hele dag geprikkeld door films, muziek of een aanraking. Vaak merk je dat niet eens op, omdat je met andere dingen bezig bent. In een andere context, bijvoorbeeld als je op de dansvloer staat, voel je zo’n prikkel wel.”

Prikkels opmerken

“Of je seksuele prikkels opmerkt, wordt deels bepaald door je hormonen. Over het algemeen hebben mannen vaker zin in seks, omdat ze veel testosteron in hun lichaam hebben. Een erectie vertalen ze meestal in: ik heb zin in seks. Bij vrouwen werkt het anders: de doorbloeding van je vagina gaat niet altijd hand in hand met een seksueel verlangen.

Libido en seks

Als seksuoloog spreek ik veel vrouwen die uit balans zijn. Ze zijn extreem georganiseerd, perfectionistisch of kritisch, en leven overdag in de vijfde versnelling. Eenmaal thuis schakelen ze helemaal terug naar de eerste versnelling. Dan hebben ze nergens meer zin in en voelen ze zich leeg. Deze levensstijl werkt in de hand dat je seksuele prikkels niet meer opmerkt. Overdag zie je seks als iets wat ongemakkelijk getimed is en aan het eind van de dag is het iets wat óók nog moet gebeuren. Dat verklaart waarom mensen in het weekend of op vakantie meestal wél zin hebben in seks.”

Ruimte maken voor een vrij partij

“Heb je regelmatig een fijne vrijpartij? Dat motiveert om het vaker te doen. Zelfs als je niet meteen opgewonden bent, weet je dat er iets lekkers gaat gebeuren. Als je lange tijd weinig of geen seks hebt, kun je tegenzin gaan ontwikkelen en het als klusje gaan zien. Het helpt om vaker iets te doen zonder dat er een prestatie tegenover staat. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen, lekker dansen of lees een boek dat je emotioneel raakt. Zo ontstaat er weer ruimte voor seksuele prikkels.”

Beeld GettyImages, Tekst: Maike Abma

Ingeborg Timmerman (57) is psychotherapeut en seksuoloog bij het Seksuologisch Expertisecentrum Haarlem en Helder Coach Collectief. Samen met Carlie van Tongeren schreef ze het boek Zin in seks! – Zo ontwikkel je een sexy state of mind.

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tips van de redactie

Satisfyer Pro 2 Next Generation – Luchtdruk Vibrator

Easytoys Ad
Shop