Puber Over Seks Praten

Met je puber over seks praten: bespreek déze 5 onderwerpen

Het is begrijpelijk dat jouw puber het gênant vindt om met jou over seks te praten. Probeer het onderwerp op een luchtige manier bespreekbaar te maken. Maar welke 5 onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken?

5x met je puber over seks praten

1. Toestemming voor seks

Een van de belangrijkste onderwerpen die besproken moeten worden, is toestemming. Het is van essentieel belang dat jouw puber weet hoe belangrijk het is om toestemming te geven en te krijgen. Hierbij gaat het niet alleen om een ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen seks, maar ook om het te respecteren. Breng je hem daar nu al van op de hoogte dan zal hij daar later profijt van hebben.

2. Positiviteit over het lichaam

Leer je puber om zijn lichaam te respecteren en te waarderen, evenals dat van een partner. Een gezonde houding ten opzichte van het lichaam kan ervoor zorgen dat jouw kind later meer geniet van seks en duidelijk zijn eigen grenzen kent.

3. Plezier in seks

Plezier is een belangrijk aspect van seks. Geef je puber mee dat het plezier van beide partners even belangrijk is. Door dit onderwerp bespreekbaar te maken, kun je voorkomen dat er schaamte ontstaat rondom seks en help je je kind om later gezonde seksuele relaties te hebben.

4. SOA’s

Het is van belang om je puber te informeren over de verschillende SOA’s, hoe deze overgedragen kunnen worden en wat de gevolgen kunnen zijn. Je zou je kind condooms kunnen geven en hem aanmoedigen om áltijd een condoom te gebruiken.

5. Zwangerschap

Ten slotte is het belangrijk om te praten over zwangerschap en anticonceptiemethoden. Het is belangrijk om hier open en eerlijk over te zijn, zodat je puber weet wat hij kan verwachten en waar hij hulp vindt als dat nodig is.

Bonustip

Vind je het lastig om met je puber over seks te praten? Doe het dan bijvoorbeeld tijdens een autorit. Je kind hoeft je tijdens het gesprek niet aan te kijken, waardoor praten makkelijker gaat. Dat geldt niet alleen voor dit onderwerp, maar eigenlijk voor alle onderwerpen waar je puber eigenlijk liever niet over praat.

Dokter Corrie geeft antwoord

Het belang van goede seksuele voorlichting is de laatste jaren alleen maar toegenomen, iets waar ook veel ouders inmiddels van doordrongen zijn. Dokter Corrie legt aan kinderen niet alleen uit hoe alles werkt, maar ook dat niets aan je eigen lijf raar is, hoe belangrijk het is om je grenzen aan te geven en waar je je bij sexting maar beter van bewust kan zijn. Dit boek is echt een must have voor pubers (in wording). Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker

Niki Padidar