Vrouw Gesprek 2100x1440

Met deze 9 tips word je een betere luisteraar

Wil jij er graag zijn voor anderen en écht goed naar ze kunnen luisteren? Dan zijn deze tips precies wat je nodig hebt. Door deze toe te passen luister je echt naar iemand, in plaats van diegene alleen te horen. Je wordt er dus een betere luisteraar van! Lees je mee?

1. Stel open vragen

Er is niets frustrerender dan een gesprek op gang moeten houden omdat je alleen ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord krijgt wanneer je een vraag stelt. Stel daarom altijd open vragen, want die nodigen niet alleen uit tot een vloeiender gesprek, ze zorgen er vaak ook voor dat de ander zich gehoord voelt. Door open vragen te stellen nodig je iemand uit om zich open te stellen en uit te drukken hoe diegene zich voelt. Een open vraag zorgt dus altijd voor een diepgaander en interactiever gesprek.

Lees ook: ‘Zó kun je beter namen onthouden

2. Focus je op compassie

Als we naar iemand willen luisteren, proberen we empathisch te zijn om de ander te begrijpen. Zie een gesprek dan ook altijd als een manier om compassie te tonen naar elkaar en er voor elkaar te zijn. Door écht te luisteren kan je er voor de ander zijn en kan je je relatie verbeteren, omdat je band hierdoor sterker wordt.

3. Neem de tijd voor persoonlijke gesprekken

Sommige mensen voelen zich het meeste op hun gemak in groepsverband, maar anderen vinden dat juist niet prettig. Door echt de tijd te nemen om mensen een-op-een te spreken – of het nu een collega is of je partner – kan jij jouw luisterskills al verbeteren. Sommige mensen zullen je alleen vertellen dat er iets aan de hand is als je ernaar vraagt en anderen zullen jou zelf benaderen. Door ieder zijn communicatiestijl te begrijpen, zal je ook weten hoe je naar hen kunt luisteren. Een een-op-een gesprek is dan ook de perfecte manier om het gesprek aan te gaan en de ander de ruimte te geven om zich open te stellen.

4. Geef je onverdeelde aandacht

Als iemand tegen je praat is het belangrijk om diegene jouw onverdeelde aandacht te geven. Dat houdt in dat je alleen naar hen luistert, of het nu face-to-face is of via de telefoon. Misschien moet je je laptop dichtklappen, de televisie uitzetten of je telefoon wegleggen om te zorgen dat je niet afgeleid kan worden. Wees volledig aanwezig in het moment zodat je kan verwerken wat de ander zegt en daar echt op kan inhaken.

5. Weersta de verleiding om mee te praten

Er is een verschil tussen iemand geruststellen of het gesprek overnemen. Natuurlijk kan je best bevestiging bieden aan degene waarmee je praat, maar probeer vooral niet de zinnen van de ander af te maken of het verhaal over te nemen door je eigen ervaringen te delen. Dat kan namelijk overkomen alsof je niet goed naar de ander luistert. Praat dus niet totdat de ander klaar is met z’n verhaal doen en weersta de verleiding om zelf aan het woord te gaan met een reactie, idee of iets wat je wil toevoegen. Dan geef je de ander echt het idee er voor hem/haar te zijn.

6. Observeer lichaamstaal

Luisteren gaat niet alleen om wat iemand zegt, maar ook om wat iemand doet. Daarom is het belangrijk dat je ook op de lichaamstaal van de ander let om echt te kunnen begrijpen wat diegene probeert te zeggen. Denk aan hun gebaren, hun gezichtsuitdrukkingen, noem het maar op. Dit is online misschien wat lastiger, maar signalen als hangende schouders of trillende handen duiden op ongemak of nervositeit. Laat diegene uitspreken en vraag vervolgens hoe hij/zij zich voelt, zodat ze zich op hun gemak voelen om zich te uiten.  

7. Vergeet je eigen gezicht

Geloof het of niet, maar je druk maken over wat je eigen gezicht doet tijdens een gesprek kan je afleiden van het daadwerkelijk luisteren. Vaak denken we dat we moeten knikken, onze wenkbrauwen op moeten trekken of ‘uh-huh’ zeggen als bevestiging dat we luisteren. Maar als je echt luistert, komen gepaste gezichtsuitdrukkingen vanzelf op. Ontspan, maak oogcontact en ga mee met de flow van het gesprek.

8. Herhaal wat je net hebt gehoord

Door te ‘reflecteren’ op wat je net hebt gehoord door te herhalen wat iemand net tegen je heeft gezegd, voorkom je dat er misverstanden ontstaan. Je hoeft natuurlijk niet woord voor woord te herhalen wat je net is verteld, maar door je eigen woorden te gebruiken kan je wel afstemmen of je elkaar goed begrepen hebt en of je niet iets hebt gemist.

9. Oefen het luisteren

Luisteren vraagt om een aantal cognitieve skills die je kan oefenen, zoals focus en aandacht, geheugen en informatieverwerking. Als je in de auto zit of de vaatwasser aan het inruimen bent, luister dan naar een podcast of zet het nieuws aan en luister eens 10 minuten. Zet het daarna af en praat hardop tegen jezelf over wat je net hebt gehoord. Je hoeft niet alles uit je hoofd te weten, maar probeer de grote lijnen te omschrijven en er een paar details aan toe te voegen. Zo kan je je hersenen trainen om zich te focussen terwijl je luistert, waardoor je de woorden niet alleen hoort, maar ook begrijpt.

Tip van de redactie

Samsung Galaxy draadloze oordopjes
Galxybuds
Bestel hier

Gerelateerde artikelen