picknickmand

Met deze 7 tips creëer je de perfecte picknickmand

Dagje aan het water, wandeling door de natuur of weekend weg naar zee: deze fijne buitenmomenten vragen om een goede picknick. Zó stel je die samen.

1. Kies je eten uit op de locatie

Die geglazuurde cupcakes of salades met dressings zijn onwijs lekker, maar niet zo handig als je op het strand gaat zitten (lees: zand overal). Ook kunnen etenswaren zoals kaas, vlees en mayonaise gaan bederven als ze de hele dag in de hete zon liggen. Ga je dus in de stralende zon op het strand picknicken? Kies dan voor foods die niet smelten en hun smaak behouden, zoals broodjes, croissants en andere droge snacks.

Lees ook:  ‘7 gezonde zomersnacks

2. Kies het juiste opbergsysteem voor je snacks

Een traditionele houten of gewoven picknickmand ziet er prachtig uit, maar kan de producten erin lang niet zo koel houden als een picknickmand met koelvak. Kun je het toch niet laten om te kiezen voor zo’n traditionele, fashionable picknickmand? Gebruik deze dan alleen voor de spullen en het eten wat niet (snel) kan bederven, zoals brood, gebakken goods en servies en bestek. Daarnaast kan je dan nog een losse koelbox meenemen voor alle niet-hittebestendige producten.

3. Speel in op de temperatuur

Koel dingen die je koud eet of drinkt, zoals frisdranken, van tevoren alvast, zodat je ze koud kan meenemen. Gebruik vervolgens koelboxen, ice packs of thermische bakjes/flessen om producten koud of warm te houden. Als je lang buiten blijft, vind dan een plekje in de schaduw voor je koelbox om alles langer op temperatuur te houden. En vergeet natuurlijk niet de traditionele truc waarbij je bevroren producten gebruikt om de rest koel te houden wanneer je op pad bent. Hiervoor kun je waterbidons, flesjes frisdrank of zelfs belegde broodjes gebruiken. Ja, als je de broodjes van tevoren invriest, zijn ze tegen de tijd dat je ze wil eten ontdooid tot precies de juiste temperatuur. Scheelt weer een aantal sompige bolletjes…

4. Hou het veilig voor iedereen

Als je kleinere bakjes gebruikt en daar je foods over verdeelt, voorkom je dat iedereen in grote bakken gaat zitten graaien en zo met elkaars ‘bacteriën’ in aanraking komt. Vooral in deze tijden is dat natuurlijk belangrijk en wel zo fijn.

5. Hou rekening met onze planeet

Wegwerpbordjes en -bestek gebruiken kan misschien makkelijker zijn voor in je picknickmand, maar ze zijn totaal niet milieuvriendelijk en waaien vaak makkelijk weg, waardoor er meer vuil buiten blijft liggen. Kies liever voor lichte, onbreekbare borden (zoals bijvoorbeeld borden van het materiaal melamine) en bijpassend bestek, dat kan je voor elke buitenmaaltijd hergebruiken.

6. Keukentools in je picknickmand

Het is natuurlijk een enorme picknickflop als je een heerlijke fles wijn meeneemt, maar je de kurkentrekker bent vergeten in te pakken. Zorg dus altijd dat je een flesopener (het liefst een multifunctionele), opscheplepels, een scherp mes of schaar en veel servetjes bij je hebt.

7. Neem altijd wat comfortabels mee op je picknickuitstapje

Een grote picknickmand kan zeer van pas komen (zeker met een stoffen binnenkant om de vochtigheid van de grond buiten te houden), maar denk bijvoorbeeld ook aan uitklapstoeltjes of kussentjes om je picknick nog beter te maken. Daarnaast kun je ook zorgen voor entertainment door spelletjes, een voetbal, badminton en een speaker mee te nemen. Zo verzorg jij de perfecte picknick.

tekst Santé, beeld GettyImages

Koeltas

Deze hippe koeltas houdt alles op temperatuur tijdens warme en koude dagen. Of je de Coolerbag nu gebruikt voor diepvriesproducten, een picknick of dagje naar het strand deze isolatietas houdt je spullen lekker fris en koel. De dikke thermische aluminium binnenvoering heeft een goede isolerende werking en door de twee weg ritssluiting is de Coolerbag volledig af te sluiten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen