relaxed blijven

4 manieren om relaxed te worden en blijven

Deze trucjes kunnen je helpen.

1. Creëer routine

Regelmaat en orde kunnen veel rust brengen in je leven. Dit bereik je door een routine te creëren. Door elke dag op hetzelfde tijdstip dezelfde handelingen uit te voeren, groeit je gevoel van zelfverzekerdheid, controle en rust. Je hoeft nauwelijks meer na te denken over de handelingen zelf en je werkt al snel op de automatische piloot.

Zo doe je het

Je routine begint bij al bij het opstaan. Doe dat elke dag op dezelfde tijd en voer vervolgens je taken in vaste volgorde en op vaste tijden uit. Of het nu ontbijt maken is, of douchen en jezelf klaarmaken voor de dag. Uiteraard kun je dit ook toepassen in de avond, om je dag weer rustig en ordelijk af te sluiten.

2. Gebruik lavendel

Uit Oostenrijks onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Neuropsychopharmacology, blijkt dat lavendelolie kan helpen angsten te verminderen. Het extract van lavendel zou zelfs beter werken dan antidepressiva. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt daarnaast dat lavendelgeur je hartslag en bloeddruk laat dalen.

Zo doe je het

Giet in een kom 1 l kokend water over ongeveer 100 g lavendelbloesem. Laat zo’n 10 minuten trekken en giet bij het badwater. Dat ruikt niet alleen heerlijk, maar werkt ook kalmerend. Leg daarnaast in je slaapkamer een gedroogd zakje lavendel neer en drink lavendelthee voor het slapengaan.

3. Eet meer groente

Meer groente eten werkt stressverlagend, blijkt uit onderzoek van University of Sydney. Bij de proefpersonen die dagelijks drie tot vier porties groenten aten, daalde het stressniveau met twaalf procent. Ook uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl je relaxter doet voelen.

Zo doe je het

Ontbijt met een omelet met spinazie en tomaat, drink als tussendoortje een groene smoothie en lunch met een salade. Neem bij je avondeten standaard een extra lepel groente. Drink tussendoor veel koppen kruidenthee, zoals kamille- en rooibosthee.

4. Leer loslaten

Tijdens de dag kunnen er dingen gebeuren waardoor je je gestrest, geïrriteerd of gefrustreerd voelt. Door die vervelende gevoelens te accepteren en ze los te laten, word je sneller zen.

Lees ook: Piekeren, waarom doen we het?

Zo doe je het

Ben je gefrustreerd om iets, ga dan na of jij controle over de situatie hebt. Heb je die niet, dan heeft het geen zin om te blijven piekeren. Heb je wel (een beetje) controle over de situatie, maak dan een actieplan en bedenk wat jij kunt doen. Het kan ook helpen om je gedachten en zorgen op te schrijven. Neem de tijd om er even over na te denken

Dit artikel verscheen eerder in de Santé van april 2018 | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen