Zo zet je door als je gedemotiveerd bent

De meeste projecten zoals goede voornemens en hobby’s starten leuk, maar na een tijdje wordt het moeilijker en vraag je je af of het alle moeite wel waard is. Hoe kom je door die lastige periode heen?

1. Realiseer je dat het normaal is
Het is bijna onmogelijk om een doel te behalen zonder het af en toe moeilijk te hebben. Afvallen, een nieuwe taal leren, je eigen bedrijf beginnen… Het gaat met ups and downs. Zie het van de positieve kant: dat het even moeilijk gaat, betekent dat je dingen anders doet dan voorheen en dat is nodig om je doel te bereiken.

2. Stop niet zomaar
Stoppen is een makkelijke keuze. Op de korte termijn voelt het goed, want je kunt weer terug naar oude vertrouwde patronen. Je kunt stoppen met tijd en moeite investeren in iets nieuws.

Stoppen met een dieet is makkelijk als je niet direct resultaat ziet. Wie weet zwicht je daarna voor een ander dieet, maar: resultaat bereiken, is lastig als je van alles een beetje probeert.

3. Prik door je excuses heen
Geen tijd, minder budget, eerst moet ik mijn leven op orde krijgen, ik ben te druk… Vaak zijn excuses tekenen dat je het oncomfortabel vindt worden. Je moet moeite doen en het komt niet vanzelf aanwaaien. Je wilt niet meer nadenken over wat je eet en daardoor kun je de conclusie trekken dat je je gewicht misschien toch niet zo belangrijk vindt.

De excuses lijken op het eerste gezicht best redelijk. Logisch: als je ergens mee wilt stoppen, vind je er altijd wel een goede reden voor. Misschien vind je je gewicht niet zo belangrijk, maar hoe zit het met je gezondheid? We zijn geneigd moeite en ongemak te vermijden, maar soms moet je daar doorheen om verder te komen.

4. Denk aan het resultaat
Houd het eindresultaat voor ogen:

  • Je sport nu, zodat je een betere gezondheid krijgt en fit ouder wordt.
  • Je investeert tijd om een taal te leren, zodat je je straks op reis kunt redden.
  • Je stopt naast je baan in loondienst tijd in je eigen bedrijf, zodat je van je passie je werk kunt maken of jezelf blijft ontwikkelen.

5. Wees realistisch als je echt wil stoppen
Zet niet door omdat je dat van jezelf verwacht of omdat je denkt dat anderen dat van je verwachten. Het is geen schande om te stoppen of om een keuze terug te draaien. Laat je niet gek maken en durf te stoppen als dat echt jouw keuze is. In het januarinummer van Santé lees je een pleidooi voor stoppen.

Bron: Greatist | Beeld: Shutterstock