kelly weekers

Zo maak je van 2020 jouw topjaar

Of je nu meer geluk wilt in je werk of in je privé-leven, volgens coach en bestsellerauteur Kelly Weekers (30) is het niet zo moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Dit zijn haar tips voor een ­fantastisch 2020.

 

Ken je energievreters en energiegevers

Heb je het idee dat je steeds maar aan het rennen bent? Sla je agenda open en schrijf achter alles wat je de afgelopen week hebt gedaan of het je energie kostte of gaf, van sporten tot je werk tot het avondje Netflix. Schrijf ook op waarom dat zo is. Zijn die twee categorieën uit balans? Dan moet er iets veranderen. Besteed minder tijd aan de dingen of mensen die je batterij leegtrekken en doe meer dingen die je energie geven.

Kelly: “Deze lifehack is voor mijn agenda erg ­bepalend geweest. Toen ik in mijn agenda keek om te zien waarmee ik elke week toch zo druk was, zag ik dat tachtig procent van alles wat ik deed energie vrat. Sindsdien durf ik zelf te bepalen hoe mijn week eruitziet. Ik heb bijvoorbeeld een bloedhekel aan sporten, dus dat doe ik niet, maar ik maak wél tijd voor een lange wandeling met de hond. En vriendschappen onderhouden, omdat je elkaar nou eenmaal al sinds de middelbare school kent, doe ik niet meer. Als je niet wilt dat anderen je agenda ­bepalen, moet je zelf keuzes maken.”

Vergelijk je niet met anderen

We weten best dat het geen zin heeft onszelf te vergelijken met anderen, maar toch doen we het. Ook al worden we er onzeker door of gaan we ons ontevreden voelen. Tijd om ­daarmee te stoppen. “Er valt altijd wel iets te bedenken wat een ander beter kan of meer heeft, terwijl dat niet eens écht zo hoeft te zijn: je ziet alleen de buitenkant. Misschien heeft iemand met een perfect huis en lichaam wel een relatie waarover diegene ontevreden is. Focus liever op de mensen en dingen ­waar je dankbaar voor bent, zoals je familie, vrienden, mooie baan of te gekke huis, en ga aan de slag met de aspecten van je leven waarover je niet tevreden bent. Daardoor voel je je veel beter over jezelf.”

Laat de controle los

Er gebeurt genoeg in je leven waarop je geen invloed kunt uitoefenen, dus laat de verwachting los dat je altijd de regie in ­handen moet hebben. Zo doe je dat: schrijf op in welke situaties je de verwachting hebt dat je de regie over alles moet hebben, welke onrealistische gedachten je hebt, welk gevoel je krijgt en in welk gedrag dat resulteert. Ga na hoe je gevoel en gedrag zouden zijn door op een andere manier over de situatie te denken. Zo creëer je een andere mindset – je maakt je bijvoorbeeld niet meer constant zorgen dat iemand iets kan overkomen, maar accepteert dat je niet weet wat er gaat gebeuren en geniet van elke dag.

Zelfs de grootste perfectionist kan de controle leren loslaten. “Ik wilde altijd alles: de leuke, attente vriendin zijn, fulltime moederen én fulltime carrière maken, maar ik heb mezelf aangeleerd te accepteren dat het niet allemaal tegelijk kan, dat het oké is dat ik aan het knallen ben op m’n werk en het washok daardoor nog steeds een ­ontplofte bende is. Het hoeft allemaal niet honderd procent. Tachtig is prachtig, zeg ik tegenwoordig. Zeg regelmatig tegen jezelf: ik weet dat ik het niet voor iedereen perfect kan doen, dus ik heb hier lak aan. Zo kun je jezelf een beetje herprogrammeren.”

Meer tips van Kelly? Je leest het in Santé!

Wie is Kelly Weekers?

Kelly Weekers (30) is psycholoog, ondernemerscoach en auteur van #Happy life 365 en het onlangs ­ver­schenen Happy lifehacks 365 (€ 20,99, ­Kosmos Uitgevers). Kelly studeerde ­klinische en gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht. In het jaar dat ze afstudeerde, 2011, won ze ook de titel Miss Nederland. Ze is geregeld te zien als expert in onder andere RTL boulevard.
Haar missie: mensen coachen naar een succes­voller en gelukkiger leven.

Gerelateerde artikelen