burnout

Zo kun je een burn-out voor zijn

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie steeg afgelopen jaar het aantal patiënten dat langer dan een jaar thuis zat met een psychische aandoening met 39 procent. En dat waren vooral mensen met een burn-out. Hoe kun je een burn-out herkennen?

 

Er zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie drie kenmerken waaraan je een burn-out kunt herkennen, zoals een uitgeput gevoel, je niet meer betrokken voelen bij je werk en ook slechter presteren op je werk.

Om te voorkomen dat het zover komt, kun je al enkele symptomen herkennen. Psychotherapeute Siobhán Murray schreer er een boek over: The Burnout Solution. Hierin kaart ze een paar dingen aan die erop kunnen wijzen dat je tegen een burn-out zit.

Lees ook:Het verschil tussen een burn-out en overspannenheid

Stress gaat niet weg

Je hebt een groot project afgerond, maar je loopt er nog steeds over te stressen. Dat kan volgens Murray een teken zijn dat een burn-out op de loer ligt.

Slechte gewoonte

Snoep je vaker of drink je meer alcohol dan normaal? Oei, dat kan een voorteken zijn van een burn-out. Maar ook na een goede nachtrust je nog steeds heel moe voelen, is geen goed teken.

Cynisch over je werk

Sta je cynisch tegenover nieuwe plannen van je werkgever of voel je je niet meer betrokken bij je werk? Dan kan dat erop wijzen dat je tegen een burn-out zit.

Wat nu?

Hoe kun je voorkomen dat je echt met een burn-out te maken krijgt? Psychotherapeute Murray: “Kijk vooral hoe je je leven eenvoudiger kunt maken. Wat kun je nu tijdelijk of permanent loslaten? Daarna is het belangrijk om je rust te nemen en veel te slapen.”

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je werk niet goed bij je past en dat het tijd is om verder te kijken.

Bron: BusinessAM.be

Gerelateerde artikelen