Kinderfiets

Zó kies je de juiste maat kinderfiets

Het kiezen van de juiste maat kinderfiets is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Als je maar weet hoe je moet rekenen en waar je op moet letten. Met onderstaande tabel helpen wij je graag op weg.

Even wat informatie vooraf

Een fietsmaat hangt af van de wielmaat en wordt altijd aangeduid in inches. Eén inch staat voor 2,54 cm. Een wielmaat van 20 inch is dus 20 x 2,54 cm. Nu snap je meteen waarom een kleinere fiets een lagere inchmaat heeft dan een grotere fiets. Naast dat de wielen groter worden, wordt natuurlijk het frame waar de wielen inzitten ook groter. Zo wordt de fiets hoger. En voor een hogere fiets moet je natuurlijk groter zijn. 

Het kiezen van de juiste maat heeft dus alles te maken met de lengte van degene die erop gaat fietsen. Voor een (kleiner) kind kies je dus een kleinere fiets oftewel minder inches dan voor een groter kind, tiener of volwassene. 

Koop een fiets nooit op de groei

Voor de kleine fietser is het belangrijk dat hij altijd met platte voeten bij de grond kan en daarom is de maat van de fiets erg belangrijk. Er zijn meerdere maten, zodat je altijd de juiste kinderfiets kunt kopen. Een fiets op de groei kopen, is dan ook geen goed plan. Start liever met een kleinere fiets en let daarbij ook goed op de hoogte van het zadel. Laat je  kind op de fiets zitten en kijk of het met platte voeten bij de grond kan.

Voor tieners maar ook voor volwassenen is deze norm anders. Als ze met de tenen bij de grond kunnen en het been niet helemaal hoeven te strekken om de voet op het pedaal te zetten, staat het zadel op de juiste hoogte. Als richtlijn kun je hierbij aanhouden dat 1,08 keer de binnenbeenlengte de juiste hoogte is 

Naast het zadel is de hoogte van het stuur ook belangrijk. Dit staat bij een kinderfiets meestal vrij hoog, zodat het kind rechtop kan zitten. Houd als richtlijn aan dat als je het zadel verstelt je direct ook de hoogte van het stuur controleert en zo nodig aanpast. 

Richtlijnentabel

tabel

Tabel lezen:

Is je kindje ongeveer 5 jaar en heeft het kledingmaat 110, dan is kinderfiets 16 inch een goede richtlijn om te starten. Voor een jonger kind met maatje 98 kies je bijvoorbeeld voor een kinderfiets 12 inch. Houd de tabel als richtlijn aan, maar kijk altijd goed naar het kind zelf. Leeftijd en lengte zijn goede uitgangspunten, maar bedenk dat elk kind anders is.

– Dit artikel is een partnerbijdrage van Kinderfietsen.com