getty images

Welk van deze acht geldtypes ben jij?

Geld gaat altijd over emotie, dat weet elke belegger. Hebzucht en angst hebben de beurzen doen bloeien, maar ook tot de rand van de afgrond gebracht. En de manier waarop je met geld om gaat, zegt van alles over je persoonlijkheid. Ben je een gulle levensgenieter of een angstige spaarder? Een boekhouder of een diva? Ontdek wat je relatie met geld zegt over je persoonlijkheid.

Schrijfster Marjan Berk was jaren geleden in het nieuws omdat ze een miljoen had gewonnen in de lotto. In een interview in de Volkskrant vertelde ze wat ze met het geld had gedaan. Ze verving haar dertien jaar oude auto, kocht een nieuwe matras omdat de oude een soort kuil met veren was geworden, repareerde haar huis, gaf haar kinderen en kleinkinderen een berg geld en zette de rest op een spaarrekening. Een leven lang leven als een hardwerkende mier, zoals ze het zelf omschreef, weerhield haar ervan om iets duurs en onnodigs voor zichzelf te kopen. Heel verstandig natuurlijk, maar het zegt ook iets over de persoonlijkheid van de schrijfster. Er zijn legio verhalen van mensen die het tienvoudige bedrag wonnen en nog kans zagen om dat er in een recordtempo doorheen te jagen. De handig-met-geld-website tiencent.org geeft tips.

It’s not about the money

Psycholoog en econoom Brent Kessel is gefascineerd door de relatie tussen geld en persoonlijkheid. Hij schreef het boek It’s not about the money. Zijn stelling: hoe we omgaan met geld gaat niet over de werkelijke waarde, maar over de emotionele waarde ervan. Niet geld maakt gelukkig, maar uw houding ten opzichte van geld, schrijft Kessel. ‘Hamsteren en gierigheid geven het idee dat u nooit genoeg heeft. Wie vrijgevig is, heeft het idee dat hij genoeg geld heeft en dat geeft het gevoel van vrijheid.’

Acht geldtypes

Kessel onderscheidt acht financiële types. De meeste mensen zijn een combinatie van types, soms wel van drie of vier. Inzicht in je eigen geldtype geeft niet alleen financiële vrijheid, maar ook inzicht in je werkelijke behoeften. 

1. De boekhouder

De boekhouder vindt het moeilijk om financiële beslissingen te nemen. Óf hij verkrampt bij het idee dat hij een keuze moet maken, óf hij neemt de beslissing pas na alle voors en tegens te hebben afgewogen. Hij is altijd bang voor financiële rampen, ook al staat er genoeg op zijn bankrekening. 

Sterke punten: Bent je het type boekhouder, dan ben je alert en verstandig.

Valkuil: Elk geldtype heeft een keerzijde. De boekhouder heeft de neiging zorgelijk of angstig te worden.

Advies: Versimpel je financiën en je leven, en probeer meer te ontspannen.

2. De diva

De diva geeft geld uit als een filmster. Het motto van de diva: geld moet rollen. En het geld geeft de diva het liefst uit aan kleding en spullen waardoor zij (of hij) zich hip of stijlvol voelt. Meer dan 25 procent van haar inkomsten besteedt ze aan kleding, accessoires, persoonlijke verzorging en gadgets die bij een ‘sterrenleven’ horen, zoals een nieuwe auto of een flatscreen-tv.

Sterke punten: Je bent elegant, trendgevoelig en je kunt goed leiding geven.

Valkuil: Je kunt slecht tegen kritiek. Misschien voel je je van binnen eenzaam.

Advies: Besteed minder aandacht aan uiterlijke zaken, zorg ook voor de binnenkant.

3. De idealist

De idealist weet het zeker: geld maakt niet gelukkig. Creativiteit, spirituele groei en het tonen van medeleven zijn belangrijker voor de idealist dan zijn eigen financiën. Hij geeft eerder geld aan een zwerver op straat dan aan een goed doel. Financiële vrijheid staat niet hoog op zijn prioriteitenlijst.

Sterke punten: Passie en compassie zijn zonder twijfel je beste eigenschappen.

Valkuil: Pas op dat je niet sceptisch en achterdochtig wordt.

Advies: Kijk voor de verandering eens net zo kritisch naar je financiën als je naar de wereld kijkt.

4. De imperialist

De imperialist denkt altijd aan de toekomst. Met vernieuwende ideeën – en met haar macht – bouwt zij aan iets dat van blijvende waarde is. Driekwart van de tijd is zij in gedachten bij haar onderneming of werk en het opbouwen van kapitaal. De imperialist is een van de weinigen zonder pensioengat.

Sterke punten: Je bent een krachtige persoonlijkheid en je hebt vaak vernieuwende ideeën.

Valkuil: Je neigt tot dominantie, ontevredenheid en gestresstheid.

Advies: Het geluk ligt niet in de toekomst. Geniet zo veel mogelijk van het leven hier en nu.

5. De levensgenieter

Plezier hebben en geld uitgeven aan de goede dingen in het leven staan bij de levensgenieter voorop. Als de levensgenieter al spaart, is het hooguit vijf procent van zijn inkomen. Als hij ergens in investeert, dan is het in een tweede huis, kunst of verzamelobjecten. Zijn voorkeur voor luxe levert soms fricties op met zijn partner. En als de levensgenieter zich niet lekker voelt, geeft hij zich over aan ‘retail therapy’: winkelen tot hij weer vrolijk is.

Sterke punten: Je bent een echte hedonist, en doorgaans ben je ontspannen.

Valkuil: Je zou hebberig, ongeduldig of zelfingenomen kunnen worden.

Advies: Zet geld opzij voor later en probeer rond te komen met wat overblijft. Sparen voor later geeft ook plezier, al is het in een andere vorm.

6. De naïeveling

De naïeveling hecht niet veel waarde aan geld. Hij gelooft of hoopt dat het allemaal vanzelf wel goed zal komen. Dat betekent in het slechtste geval dat hij zich geen raad weet als het over geld gaat, maar aan de andere kant is hij optimistisch en past hij zich makkelijk aan. De naïeveling staat vaak rood en heeft – of hij nou veel verdient of weinig – moeite om rond te komen met wat hij verdient.

Sterke punten: Voor anderen ben je een open boek. Je bent bovendien prettig meegaand.

Valkuil: Wanneer het je te veel wordt, heb je de neiging om radeloos of gefrustreerd te raken.

Advies: Verdiep je in je financiën en neem je voor om de komende drie maanden orde te scheppen in je uitgaven en inkomsten.

7. De spaarder

De spaarder zoekt veiligheid en financiële zekerheid door steeds meer bezit te vergaren. Meer dan twintig procent van haar verdiende geld zet zij op een spaarrekening. Hoe meer zij achter de hand heeft, hoe veiliger en gelukkiger zij zich voelt – hoewel de spaarder er nooit van overtuigd is dat zij echt genoeg geld heeft. Zij houdt dan ook voortdurend de waarde van haar kapitaal in de gaten.

Sterke punten: Je bent zelfredzaam. Niet alleen financieel, maar ook in het dagelijks leven kun je goed voor jezelf zorgen.

Valkuil: Waarschijnlijk ben je ook vaak gespannen en neig je naar dwangmatigheid.

Advies: Probeer wat vaker te ontspannen en van het leven te genieten. 

8. De verzorger

De verzorger denkt eerst aan een ander en dan pas aan zichzelf. Hij is vrijgevig en leent gemakkelijk geld uit. Hij gebruikt geld liever om anderen te helpen dan om iets voor zichzelf te kopen.

Sterke punten: Je bent alert en voorzichtig.

Valkuil: Net als de boekhouder kunt je soms zorgelijk en angstig zijn.

Advies: Zorg voor jezelf zoals je voor anderen zorgt.

Deze spaarpot met muntenteller wil je

Spaarpot met digitale muntenteller
Bestel hier

Tekst: Tiencent.org Beeld: Getty Images

Lees ook

Als je geldzorgen hebt door de coronacrisis

Drie dingen waar je niet te veel geld aan zou moeten uitgeven

Is tijd geld?