Placeholder

Welke soorten houtkachels zijn er?

Wil je je huis op een sfeervolle manier aankleden? Wil je in je huis van een aangename temperatuur genieten? En wil je je huis op een unieke manier inrichten? Dan kan het geen kwaad om eens naar een houtkachel te kijken. Een houtkachel zorgt letterlijk en figuurlijk voor warmte. Bijkomend voordeel is dat je tegenwoordig uit veel soorten houtkachels kunt kiezen.

Als je op zoek naar een houtkachel gaat, kom je al snel een divers aanbod tegen. Je kunt namelijk uit allerlei afmetingen, stijlen en soorten houtkachels kiezen. Voor welke houtkachel kun je dan het beste kiezen? Daarvoor is het advies om je wensen op een rijtje te zetten en tussen onderstaande houtkachels een vergelijking te maken.

–   Vrijstaande houtkachel: de inbouw houtkachel is een kachel die, zoals de naam al aangeeft, volledig vrij staat in je woning.

–   Speksteenkachel: deze houtkachels zijn grotendeels opgebouwd uit speksteen. Dit steen houdt de warmte goed vast, waardoor dit één van de duurzaamste houtkachels is.

–   Inbouw houtkachel: dit is een houtkachel die je in bijvoorbeeld een schouw inbouwt. Dit staat overigens ook bekend als een inbouw houthaard.

–   Hangende houtkachel: sinds enige tijd is het ook mogelijk om voor een hangende houtkachel te kiezen. Zo’n houtkachel kun je aan de muur hangen, waarmee je van een prachtige uitstraling geniet.

Zijn dit alle soorten houtkachels? Nee, zeker niet. Je kunt namelijk ook uit allerlei vormen, afmetingen en materialen kiezen. Je hebt al met al voldoende keuze.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een houtkachel?

Wil je graag een houtkachel kopen? Dan doe je er verstandig aan om je wensen op een rijtje te zetten. Waar wil je de houtkachel in je woning hebben? Wat is het primaire doel van de houtkachel? Welke uitstraling vind je mooi? Van welk materiaal moet de houtkachel vervaardigd zijn? En hoeveel geld wil je aan deze kachel uitgeven? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke vragen waar je goed over na moet denken.

Tevens moet je goed naar het afvoerkanaal kijken. Een houtkachels produceert namelijk een verbrandingslucht; deze lucht wil je absoluut niet in je woning hebben. Een houtkachel moet daarom altijd een afvoerkanaal hebben.

Let ook goed op het vermogen van de houtkachel. Des te hoger het vermogen is, des te meer warmte de kachel verspreidt. In veel gevallen is het echter verstandiger om juist voor net iets minder vermogen te gaan. Het is wenselijk dat de kachel maximaal kan branden; in dat geval is de verbranding optimaal.

Heeft de houtkachel te veel vermogen voor de betreffende ruimte? Dan is er sprake van een slechte verbranding, waardoor de kachel aan de binnenkant zwart uit gaat slaan. Ook is de uitstoot in dat geval een stuk schadelijker.

Dit is een gesponsord artikel.