Gelukkig Van Shoppen

Waarom worden we gelukkig van shoppen?

Er is zelfs een woord voor; ‘De shoppers high’. Daarmee wordt dat geluksgevoel bedoeld dat je krijgt wanneer je een nieuwe aankoop hebt gedaan. Helaas duurt die ‘high’ niet zo heel lang. Maar waarom voelt het toch voor even zo lekker om iets voor jezelf te kopen?

Dopamine

Mensen die niet zo lekker in hun vel zitten duiken vaak de (online) winkels in om zich daarna een stuk beter te voelen. ‘Retail Therapy’ noemen ze dat in Amerika. En het is helemaal niet zo gek dat je daar gelukkig van wordt. Je brein beloont je namelijk wanneer je iets koopt door het geluksstofje dopamine aan te maken. Daardoor voel jij je voor eventjes heel lekker. Maar opgepast; daardoor kan shoppen ook veranderen in een verslaving.

Lees ook:Shoppen is goed voor je

Afleiding

Winkeltje in, winkeltje uit, even iets passen en een lekkere lunch. Er gaat niets boven een dagje shoppen om jezelf af te leiden van de dagelijkse beslommeringen. Als je dan ook nog besluit jezelf te verwennen met die fantastische crossbody tas die je al zo lang wilde hebben dan vergeet je voor heel even al je problemen en ben je tevreden over jezelf.

Een betere versie van jezelf

Die broek toch in een maat kleiner kopen, want over een poosje pas je er echt in, een kleurrijke yoga outfit voor die sportlessen die je nou eindelijk eens gaat volgen; winkelen is soms ook een soort dagdromen over een toekomst waarin alles nog mogelijk is, met daarin een betere versie van je huidige zelf. Door bewust te shoppen en alleen te kopen wat je echt wilt hebben, geniet je er echter toch vaak langer van.

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen