mentale gezondheid

Waarom we niet praten over mentale problemen

Bespreken dat je absoluut niet lekker in je vel zit? Dat doen we liever niet. Maar waarom praten we niet over mentale problemen?

Uit onderzoek bij onze Zuiderburen door het gezondheidsfonds CM en de universiteit van Gent, blijkt dat bijna 25 procent van alle Vlamingen met psychische problemen dat niet bespreekt met mensen uit hun omgeving.

Lees ook:Sporten halveert kans op depressie

Redenen

Er daar zijn verschillende redenen voor:

  • Problemen lossen we liever zelf op (49%)
  • We willen onze omgeving er niet mee belasten (48%)
  • Schaamte (32%)
  • Angst voor de reacties van anderen (26%)

Vooral bij mannen, 65-plussers en lager opgeleiden is het een taboe om te praten over mentale problemen.

Hulp zoeken is een grote stap

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat hulp zoeken ook niet een makkelijk stap is. Zo’n 28 procent gaat niet naar een huisarts, psycholoog of psychiater. Dit wordt niet gedaan, omdat men vaak zelf het probleem wil oplossen. Maar geld speelt een rol. Mensen zijn bang voor de te hoge kosten, maar ook wordt gezegd dat ze niet weten waar ze precies met hun problemen terechtkunnen.

Signalen leren opvangen

CM-gezondheidsexpert Carolien Luypaert vindt het belangrijk dat iedereen signalen leert op te vangen en ruimte te laten voor een gesprek. “Door zelf naar mensen met mentale problemen toe te stappen, kunnen we helpen hun horizon te verbreden en hun gedachten op een rijtje te zetten.”

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen